Valnötsgratinerad aubergine
Valnötsgratinerad aubergine. Foto: Linus Meyer
På menyn valnötter

Valnötsgratinerad aubergine

Publicerad 23 september 2016

(4–6 portioner)

Mättande, ljuvligt och omärkligt veganskt. Valnötterna kan helt eller delvis ersättas av melonkärnor.

  • ¾ dl olivolja
  • 3–4 auberginer
  • 2 dl valnötskärnor
  • 500 g färska tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 ½ msk miso eller ¾ msk lantbuljongpulver
  • 1 dl finskuren bladpersilja
  • salt, nymald svartpeppar
  • Till servering: matvete, marinerade bönor eller lamm

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160 grader (varmluft). Halvera auberginerna på längden. Skär ett rutmönster i frukt­öttet, ett par centimeter djupt utan att skada skinnet. Strö över ½ tsk salt och låt gärna stå i minst en kvart. Pensla med lite av oljan.
  2. Baka auberginerna tills de fått lite färg, cirka 20–30 minuter.
  3. Grovhacka en näve av valnötterna och lägg åt sidan. Finhacka 1–2 tomater och lägg åt sidan. Skala och skiva vitlöksklyftorna.
  4. Grovhacka resten av tomaterna och lägg i en hög skål med resten av valnötterna, tomatpuré, skivad vitlök, fänkålsfrö och miso.  Mixa med stavmixer till ganska fint mos. Rör ner undanlagda valnötter, tomat, resten av olivoljan samt persilja. Smaka av med salt och peppar!
  5. Lassa fyllningen på auberginerna och baka i 130grader cirka 30 minuter tills fyllningen fått lite färg.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här