Lammfärsbullar med bulgur och valnötter
Valnötsbollar. Foto: Linus Meyer
På menyn valnötter

Lammfärsbullar med bulgur och valnötter

Vansinnesgoda köttbullar med komplex kryddning som går fint att servera kalla på en buffé.

Publicerad 23 september 2016

(6 portioner)

  • 500 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl finhackade valnötter, gärna rostade
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk torkad mynta
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ tsk mald kanel
  • ½ msk mald spiskummin
  • 2 dl kokt grov bulgur
  • finrivet skal av ½ stor citron
  • drygt 1 dl (packad) finskuren bladpersilja
  • ½ msk salt
  • chiliflingor efter behag
  • olivolja
  • Till servering: rostade grönsaker med sherryvinäger och oliver, vitlöksyoghurt, eventuellt rostad potatis

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Skala och skiva vitlöken, mortla till fint mos med salt.
  2. Arbeta samman alla ingredienser utom olivolja till en smidig smet. Det är viktigt att massan går ihop ordentligt, annars spricker köttbullarna.
  3. Olja in händerna ordentligt och rulla 18–20 fina bollar. Pensla med lite olja om det behövs.
  4. Baka köttbullarna i ugn tills de är färdiga rakt igenom. Innertemperaturen ska vara lite över 70 grader.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här