Vansinnesgoda köttbullar med komplex kryddning som går fint att servera kalla på en buffé.
(6 portioner)
- 500 g lammfärs
- 1 ägg
- 1 dl finhackade valnötter, gärna rostade
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk torkad mynta
- 2 msk tomatpuré
- ½ tsk mald kanel
- ½ msk mald spiskummin
- 2 dl kokt grov bulgur
- finrivet skal av ½ stor citron
- drygt 1 dl (packad) finskuren bladpersilja
- ½ msk salt
- chiliflingor efter behag
- olivolja
- Till servering: rostade grönsaker med sherryvinäger och oliver, vitlöksyoghurt, eventuellt rostad potatis
Gör så här:
- Sätt ugnen på 100 grader. Skala och skiva vitlöken, mortla till fint mos med salt.
- Arbeta samman alla ingredienser utom olivolja till en smidig smet. Det är viktigt att massan går ihop ordentligt, annars spricker köttbullarna.
- Olja in händerna ordentligt och rulla 18–20 fina bollar. Pensla med lite olja om det behövs.
- Baka köttbullarna i ugn tills de är färdiga rakt igenom. Innertemperaturen ska vara lite över 70 grader.