De tar höjd för säsongen
Foto: Anna Hållams
Arbetspasset ISABERG

De tar höjd för säsongen

Höghöjdsbanan är kontrollerad och de glutenfria våfflorna väntar i frysen. Kollegorna på Isaberg laddar för en säker sommarsäsong.

Publicerad 3 juni 2025

Det är en av vårens första riktigt varma dagar när Hotellrevyn svänger in från väg 26 mellan Jönköping och Halmstad till Isaberg.

Under högsäsong är parkeringen full av bilar från Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna. Familjer i trikåer och cykelskor preppar sina mountainbikecyklar för att ge sig ut på lederna på och kring Isaberget, 310 meter över havet, som personalens arbetskläder stolt vittnar om.

Men i dag är det gott om plats, både på parkeringen och i kafét.
Det är dagen före sommarsäsongens öppnande. Några gäster rör sig på området, boende finns att boka året om, men aktiviteterna drar i gång runt påsk och på heltid från 1 maj.

Tre gånger så många kollegor

Aktivitetsanläggningarna har hållit stängt i tre veckor. Under den tiden har personalen, ett 40-tal året runt-anställda, ställt om från vinter till sommar. Under säsong växer personalen
till omkring 120 anställda.

I kaféts kök förbereder Elsa Ståhl för öppningen i morgon.
Hon gräddar glutenfria våfflor, för att det ska bli säkert att servera även när trycket är högt.

Ett våffeljärn avsett endast för de glutenfria våfflorna står på bänken. När våfflorna är gräddade fryses de ner, för att kunna snabbgräddas vid beställning.

Elsa började jobba på Isaberg 2022, på heltid sedan december 2023.
– Jag jobbar i kök, kassa … vi blandar lite. Att varje dag prata med gäster tär. Jag gillar variationen. I dag har jag åkt runt med fyrhjuling och satt upp djurfigurer på en cykelled för barnen att kunna räkna.

Inspiration från Tiktok

Allt ska vara redo inför i morgon. Glasskylen är fylld med årets smaker och några klassiker.
Med Elsa i köket finns några rutinerade, och några nya medarbetare. Moa Wemlerth, som jobbat här tidigare, förbereder en nyhet på menyn – en barbecuesmörgås.

De anställda bidrar med idéer, inte sällan inspirerade av Tiktoktrender.
– Det är kul att vi får vara med och påverka, säger Elsa Ståhl.

Isaberg ägs av en stiftelse vars mål är att främja friluftslivet i området. Redan i slutet av 1930-talet öppnade skidbacken. De senaste tio åren har man utvecklat sommarkoncepten.

Josefine Vickman är aktivitetschef. Hon kan anläggningen utan och innan.

– När jag började var det en skidanläggning i princip. Jag började i snabbmaten och har gjort det mesta nu. Jag har varit med och byggt upp det här.

Enligt Josefine var det när den nuvarande vd:n började för drygt tio år sedan som utvecklingen tog fart.
– Och nu är vår gröna säsong, som vi kallar den, större än vintersäsongen.

Precis som många andra har Josefine testat flera jobb på anläggningen.
– Det är många som vill testa något nytt. I den mån det går flyttar vi runt folk. Det blir en styrka för oss alla, eftersom man kan hjälpa till lite överallt.

Från pistmaskin till butik

I cykeluthyrningen jobbar teamleader Linus Lod. På vintern kör han pistmaskin, men nu är det butiken som gäller.

Fem vanliga gästgrupper

  1. Skidgäster. Säsong mellan jul och mars.
  2. Cykelgäster och aktiva familjer. Perioden april-oktober.
  3. Skolklasser. Runt 10 000 elever på friluftsdagar vintertid och uppåt 100 klassresor i maj–juni
  4. Daggäster. Året runt, mest på helger och lov.
  5. Campare. Danskar, holländare och tyskar är vanligast.

I dag fyller han kylen med sportdryck och vatten, som törstiga cyklister kan köpa. Han har själv både cyklat och spelat discgolf, som butiken också saluför.

– Men nu är det mest enduro. Jag är ledig i morgon, då ska jag på tävling i Vimmerby. Det ska bli kul att få åka till hembygden och tävla.

Utomhus strålar solen från en klarblå himmel. Det är inte favoritvädret under sommaren, berättar Josefine Vickman.

– Mittemellanväder älskar vi. Då vill folk komma hit och göra något. Om det är sol och varmt på sommaren åker de flesta och badar.

Höghöjdsbanan får daglig kontroll

Men för Victor Jungerby och hans gäng i höghöjdsbanan är det härligt.
De kontrollerar banorna inför öppnandet och sätter upp nya hinder.

– På vintern steker jag hamburgare på toppen. Det är också kul, men det här är ju något annat, att få vara ute, säger Victor Jungerby.

Varje morgon går de igenom banorna för att se att allt är som det ska. Säkerheten tar man på största allvar. De har digitaliserat vissa saker så den mänskliga faktorn får mindre betydelse.

Höghöjdsbanorna lockar 25 000 besökare om året, långt fler än man hade hoppats när man först byggde dem.
– Det är en lång period med mycket att göra, men vi har semester också, avslutar Victor.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här