Trött på smuliga snedskurna ostar och kladdiga smörassietter på buffén? Vi med! En smarrig oströra räddar dagen.
(20–30 portioner på buffé)
- 400 g lagrad cheddar
- 500 g morot
- 1 msk fransk senap
- 1 stort ägg, rumsvarmt
- 2 tsk vinäger
- 3 dl neutral rapsolja
- 5 salladslökar
- örtsalt, nymald svartpeppar
Gör så här:
- Skär bort kanterna på cheddarn. Riv den på matberedare med grov rivskiva.
- Putsa morötterna. Skölj eller skala om det behövs. Riv dem grovt på matberedaren. Lägg över ost och morot i en stor skål.
- Montera stålskivan i matberedaren. Knäck ner ägg och ha i senap och vinäger. Kör på hög effekt och tillsätt oljan i en smal stråle tills du har en tjock majonnäs.
- Skiva salladslöken tunt. Blanda salladslök, ost, morötter och majonnäs. Om du vill ha en magrare oströra kan du ersätta hälften av majonnäsen med mager kvarg.
- Smaka av med örtsalt, peppar och eventuellt lite mer vinäger.