Buffé + bubbel = sant!
Foto: Colourbox
På menyn DRYCK

Buffé + bubbel = sant!

Cava, sekt, spumante – frisk syra och svalkande bubblor passar perfekt till både mingel och mat på försommarfesten.

Publicerad 25 maj 2019
Nosecco, Franrike, 1982, 45 kr. Betydligt sötare med bivax, persika och tuttifrutti i bra balans. Alkoholfritt bubbel till mingel och mat.

Champagne eller mousserande vin? Skillnaden mellan bubbel och bubbel beror på ursprung men också tillverkningsmetod. Regionen Champagne i norra Frankrike har satt mousserande vin på världskartan, sättet att skapa moussen genom en andra jäsning inuti flaskan är tidskrävande, komplicerat och kostsamt.

2013 Rotari Rosé, Italien, 7701, 125 kr. Rosé i toppform, ett snäpp upp i kvalitet. Älskar den fruktdrivna, läskande stilen.

Alternativet, att tillsätta kolsyra till det färdiga vinet, resulterar i flyktiga bubblor som saknar spänst och uthållighet.
Champagnemetoden har spritt sig till andra delar av världen. Det produceras fenomenal cava i Spanien, imponerande sekt i Tyskland, kvalitativ spumante i Italien och fransk crémant bör också nämnas.

Vilarnau Brut Nature Organic, Spanien, 7731, 95 kr. Citronmeliss, inlagda päron och nougat i frisk tappning. Torr cava till studentfesten.

Jämfört med vinerna från Champagne är prisbilden betydligt lägre, vilket gör att vinerna passar en snävare budget.
På studentskivan och det stora sommarminglet hör bubbel festen till, vinernas friska syra och svalkande bubblor gör att de passar lika bra innan som under måltiden.

Cremant de Loire Brut Hubert Bodet, Frankrike, 7702, 99 kr. Nyhet bland mousserande! Passar säsongens gröna primörer.

Ett tips är att hålla vinet rejält kylt genom att placera flaskan i en hink med is och lite vatten.
Mousserande viner har olika mängd sötma, den torrare stilen betecknas som »brut« eller »extra brut« på etiketten. Kika lite extra på Systembolagets smakklocka för söthetsgrad.