Matig potatissallad med ägg och andra godsaker
Potatissallad med purjo och ägg. Foto: Linus Meyer
På menyn BUFFÉ

Matig potatissallad med ägg och andra godsaker

Salladen får fin konsistens och är enklare att göra om du skivar potatisen innan du kokar den. Potatis med fint skal behöver inte skalas.

Publicerad 25 maj 2019

(20 portioner på buffé)

  • cirka 1 ½ kg tunnskalig tvättad potatis, t ex Amandine
  • 1 stor purjo, snittad och sköljd
  • 3 stora stjälkar selleri
  • 2 liter kraftig grönsaksbuljong
  • ½ tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 8 kokta ägg
  • ½ dl grov fransk senap
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 1–2 dl olivolja
  • örtsalt, nymald svartpeppar
  • Förslag på smaksättning: 2–4 msk finhackade sardeller, 2 dl skivade gröna oliver, 1 dl grovhackad kapris. Låt smak och plånbok avgöra smaksättning på salladen, men välj alltid lite dyrare sardeller.

Gör så här:

  1. Skiva potatisen tjockt, cirka 2 cm. Skiva purjon och sellerin tunt. Koka upp buljong med timjan och lagerblad. Låt sjuda några minuter.
  2. Sjud purjo och selleri 1 minut. Fiska upp med hålslev och låt ånga av i durkslag.
  3. Sjud potatisskivorna tills de är ordentligt mjuka, 12–18 minuter. Häll av i durkslag och låt ånga av. Spara buljongen till soppa.
  4. Blanda samman ingredienserna till dressing under tiden och hacka ägg och övriga ingredienser.
  5. Vänd snabbt samman alla ingredienser med dressingen och 1 dl av kokspadet. Smaka av med örtsalt och nymald svartpeppar.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här