Salladen får fin konsistens och är enklare att göra om du skivar potatisen innan du kokar den. Potatis med fint skal behöver inte skalas.
(20 portioner på buffé)
- cirka 1 ½ kg tunnskalig tvättad potatis, t ex Amandine
- 1 stor purjo, snittad och sköljd
- 3 stora stjälkar selleri
- 2 liter kraftig grönsaksbuljong
- ½ tsk torkad timjan
- 2 lagerblad
- 8 kokta ägg
- ½ dl grov fransk senap
- 1/2 dl äppelcidervinäger
- 1–2 dl olivolja
- örtsalt, nymald svartpeppar
- Förslag på smaksättning: 2–4 msk finhackade sardeller, 2 dl skivade gröna oliver, 1 dl grovhackad kapris. Låt smak och plånbok avgöra smaksättning på salladen, men välj alltid lite dyrare sardeller.
Gör så här:
- Skiva potatisen tjockt, cirka 2 cm. Skiva purjon och sellerin tunt. Koka upp buljong med timjan och lagerblad. Låt sjuda några minuter.
- Sjud purjo och selleri 1 minut. Fiska upp med hålslev och låt ånga av i durkslag.
- Sjud potatisskivorna tills de är ordentligt mjuka, 12–18 minuter. Häll av i durkslag och låt ånga av. Spara buljongen till soppa.
- Blanda samman ingredienserna till dressing under tiden och hacka ägg och övriga ingredienser.
- Vänd snabbt samman alla ingredienser med dressingen och 1 dl av kokspadet. Smaka av med örtsalt och nymald svartpeppar.