Det är de smakrika smulorna som ger de rostade grönsakerna extra piff. Grönsakerna kan rostas dagen innan men är förstås godast ganska nyrostade.
(20 portioner på buffé)
- 1 litet blomkålshuvud
- 500 g palsternackor
- 10 klyftor vitlök, oskalade
- 2 röda paprikor
- 2 zucchini
- 400 g körsbärstomater
- 1 tsk salt
- 1 dl olivolja
- 2–3 msk granatäppelsirap eller balsamicosirap
Till servering: osötat tunnbröd, rökt skinka, tofu eller kalkon, salladsblad, salladslök, röd paprika
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader. Bryt blomkålen i små buketter. Skär blast och stam i bitar. Skala palsternackan om det behövs, eller tvätta noga. Skär i bitar.
- Lägg grönsakerna i en långpanna med oskalade vitlöksklyftor. Gnugga in hälften av saltet och oljan. Rosta 15 minuter tills grönsakerna är svartfläckiga.
- Skär zucchini och paprika i stora bitar. Gnugga in med resten av saltet och oljan. Halvera tomaterna.
- Ta ut plåten, plocka ur vitlöken till »Smakrika smulor«.
- Lassa zucchini, paprika och tomater ovanpå övriga grönsaker och rosta ytterligare cirka 15–20 minuter.
- Blanda de rostade grönsakerna med smulorna, se recept nedan. Ringla över granatäppelsirap.
Smakrika smulor
- 50 g parmesan
- 2/3 tsk fänkålsfrö
- 100 g hasselnötter eller mandel
- 50 g bladpersilja, även fina stjälkar
- rostad vitlök från långpannan med grönsaker
Gör så här:
- Rosta fänkålsfröna utan fett i en stekpanna eller liten kastrull. De ska vara snudd på brända. Tippa snabbt upp i en liten skål.
- Rosta hasselnötter genom att ställa dem i ugnen innan den slås på. De brukar vara lagom rostade när ugnen är varm. Passa noga. Gnugga bort skal mellan händerna och blås bort skalrester i vasken. Eller köp färdigrostade.
- Skär parmesanen i bitar och kör med fänkålsfrö till smulor i matberedare. Hit kan du förbereda.
- Vid servering: Skala vitlöken som du rostade ihop med grönsakerna. Finstrimla persiljan, även stjälkarna. Vänd ner vitlök, persilja och nötter i matberedaren och mixa allt till ganska fina smulor.