Rostade grönsaker med smakrika smulor
Smakrika smulor som lyfter dina rostade grönsaker. Foto: Linus Meyer
På menyn BUFFÉ

Rostade grönsaker med smakrika smulor

Det är de smakrika smulorna som ger de rostade grönsakerna extra piff. Grönsakerna kan rostas dagen innan men är förstås godast ganska nyrostade.

Publicerad 25 maj 2019

(20 portioner på buffé)

  • 1 litet blomkålshuvud
  • 500 g palsternackor
  • 10 klyftor vitlök, oskalade
  • 2 röda paprikor
  • 2 zucchini
  • 400 g körsbärstomater
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 2–3 msk granatäppelsirap eller balsamicosirap

Till servering: osötat tunnbröd, rökt skinka, tofu eller kalkon, salladsblad, salladslök, röd paprika

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Bryt blomkålen i små buketter. Skär blast och stam i bitar. Skala palsternackan om det behövs, eller tvätta noga. Skär i bitar.
  2. Lägg grönsakerna i en långpanna med oskalade vitlöksklyftor. Gnugga in hälften av saltet och oljan. Rosta 15 minuter tills grönsakerna är svartfläckiga.
  3. Skär zucchini och paprika i stora bitar. Gnugga in med resten av saltet och oljan. Halvera tomaterna.
  4. Ta ut plåten, plocka ur vitlöken till »Smakrika smulor«.
  5. Lassa zucchini, paprika och tomater ovanpå övriga grönsaker och rosta ytterligare cirka 15–20 minuter.
  6. Blanda de rostade grönsakerna med smulorna, se recept nedan. Ringla över granatäppelsirap.

Smakrika smulor

  • 50 g parmesan
  • 2/3 tsk fänkålsfrö
  • 100 g hasselnötter eller mandel
  • 50 g bladpersilja, även fina stjälkar
  • rostad vitlök från långpannan med grönsaker

Gör så här:

  1. Rosta fänkålsfröna utan fett i en stekpanna eller liten kastrull. De ska vara snudd på brända. Tippa snabbt upp i en liten skål.
  2. Rosta hasselnötter genom att ställa dem i ugnen innan den slås på. De brukar vara lagom rostade när ugnen är varm. Passa noga. Gnugga bort skal mellan händerna och blås bort skalrester i vasken. Eller köp färdigrostade.
  3. Skär parmesanen i bitar och kör med fänkålsfrö till smulor i mat­beredare. Hit kan du förbereda.
  4. Vid servering: Skala vitlöken som du rostade ihop med grönsakerna. Finstrimla persiljan, även stjälkarna. Vänd ner vitlök, persilja och nötter i mat­beredaren och mixa allt till ganska fina smulor.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här