Nyheter DO-ärende

Gravid blev av med jobbet – sportbar krävs på 60000

En sportbar ska betala 60 000 kronor i ersättning till en timanställd kvinna, anser DO. Arbetsgivaren slutade ge henne arbetspass efter att hon berättat att hon var gravid.

Publicerad 9 april 2024
Gravid blev av med jobbet – sportbar krävs på 60000
Kvinnan berättade att hon var gravid. En månad senare fick hon höra att hon inte skulle få fler arbetspass. Foto: Istockphoto


En sportbar i norra Mälardalen nekade en gravid kvinna fortsatt timanställning.
Diskriminering, anser Diskrimineringsombudsmannen och kräver att arbetsgivaren ska betala diskrimineringsersättning till kvinnan.

I september förra året började kvinnan jobba som timanställd på sportbaren. I slutet av oktober berättade hon för arbetsgivaren att hon var gravid.
En månad senare fick hon besked att hon inte skulle få fler arbetspass. Ett av skälen var graviditeten, framgår det i en inspelning.

”Diskriminering som har samband med kön”

– Att neka någon fortsatt arbete med hänvisning till personens graviditet är diskriminering som har samband med kön, säger Vanessa Grapenstedt, jurist på DO, i ett pressmeddelande.

– Det saknar betydelse vilken typ av anställning det handlar om. Även timanställda omfattas av diskrimineringslagens skydd.

DO begär att företaget ska betala 60 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan, senast den 19 april. Annars kan DO gå vidare med en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här