Det kan kosta att använda fel kollektivavtal. Det fick ett bemanningsföretag känna på när HRF krävde 300 000 kronor i skadestånd.
Det började med att en bemanningsanställd medlem ville ha fackets hjälp med att kräva lättare arbetsuppgifter.
Medlemmen hyrdes ut till kundföretag, men hennes arbetsgivare hade inte talat om för den aktuella kunden att den anställda var gravid och inte kunde utföra alla sysslor.
När HRF:s ombudsman såg kvinnans anställningsavtal blev hon förvånad.
Där framgick nämligen att uthyrningsföretaget tillämpade fel kollektivavtal. I stället för att använda bemanningsavtalet hade arbetsgivaren följt Gröna riksavtalet.
Företaget har visserligen båda avtal, men ska tillämpa bemanningsavtalet för sin uthyrningsverksamhet. Gröna riksavtalet gäller enbart för företagets entreprenadverksamhet.
Upptäckte fler fel
När HRF senare fick anledning att titta närmare på fler anställningsavtal framgick det att företaget gjort samma fel på flera orter.
Det hela ledde till att HRF krävde 300 000 kronor i skadestånd för kollektivavtalsbrott och ytterligare 50 000 för diskriminering av den gravida medlemmen.
Nu har bemanningsföretaget lovat göra rätt, men alla medlemmar är inte nöjda.
– Vi har haft en och annan medlem som hört av sig och är arga för att de får vad de tycker är sämre villkor. Enligt bemanningsavtalet ska lönen motsvara genomsnittligt förtjänstläge på arbetsstället.
Det gör att lönen kan bli lägre om man tidigare alltid haft 200 kronor i timmen, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.
Inte förbjudet betala högre lön
Å andra sidan, säger han, kommer inte förbundet att driva ärenden som innebär att medlemmar får mer betalt.
Det står alltså arbetsgivaren fritt att betala mer för kompetens som annars blir svår att rekrytera.
– Det kommer vi ju inte göra.
Det finns fördelar med bemanningsavtalet, säger Emil Bäckström.
– Den viktigaste är kanske att anställningen ska vara tillsvidare på 100 procent.
Man kan ha anställningsformen enstaka dagar, men det är bara i undantagsfall. Då krävs bland annat att den anställde stadigvarande har en annan huvudsyssla.