Nyheter forskning

Forskarna ska testa livet i köket

Först städade de hotellrum för att lära sig mer om hotellstädarnas liv och arbetsvillkor. Nu ska forskarna pröva på livet i ett restaurangkök – för att se hur fler kan lockas till kockyrket.

Publicerad 29 september 2023
Forskarna ska testa livet i köket
Maria Thulemark från Högskolan Dalarna är en av forskarna som ska ut och arbeta i kök. Foto: Mostphotos/Per Eriksson

Det är bristen på kockar som gett upphov till forskningsprojektet, säger Maria Thulemark, universitetslektor i kulturgeografi på Högskolan Dalarna.
– Med kockbristen som utgångspunkt vill vi förstå arbetslivssituationen och arbetsvillkoren för dem som arbetar i kök ur ett intersektionellt perspektiv. Alltså inte bara ur perspektivet kön eller genus, utan även etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Målet är att få fram och belysa potential till förbättringar.

Vi vill med våra egna kroppar ta reda på hur det är att arbeta i ett kök.

Forskarna börjar med att intervjua chefer på olika nivåer, för att sedan arbeta i köket på deras arbetsplatser under 1–2 veckor.
– Vi vill med våra egna kroppar ta reda på hur det är att arbeta i ett kök. Det ger oss möjlighet att se interaktionen mellan anställda och mellan anställda och chefer, och få syn på makthierarkier, säger Maria Thulemark.

Maria Thulemark
Maria Thulemark.
Foto: Per Eriksson

Varken hon eller hennes kollegor är utbildade kockar, men de hoppas ändå kunna bidra till arbetet i köken.
– Vi vill bidra och inte bara vara i vägen. Vi vill möjliggöra de här dialogerna som blir. Tanken är inte att vi ska stå i disken i ett par veckor, men vi måste naturligtvis vara lyhörda.

För tillfället arbetar forskarna med ett liknande projekt inom hotellstäd. Där har man tagit hjälp av bland annat HRF och Visita för att hitta arbetsplatser att studera. Planen är att sätta samman en referensgrupp även i detta projekt, säger Maria Thulemark.

Projektet har beviljats 2 miljoner kronor från Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, BFUF, där HRF är en av parterna. Det är tvåårigt och inleds i juni nästa år.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här