Tre forskare från Högskolan Dalarna jobbar med hotellstäd för att få en bättre bild av slitet i yrket. Nu ser de fram emot sommarens högtryck med skräckblandad förtjusning.
Under våren har forskaren Maria Thulemark och två av hennes kollegor arbetat i housekeeping. Metoden kallas deltagande observation genom arbete.
– Tanken är att vi ska känna i våra kroppar hur det är, samtidigt som vi kan samtala med personalen under arbetets gång, säger Maria Thulemark.
Forskarna har jobbat veckovis på både stora kedjehotell och mindre, privata hotell. De har lärt sig alla moment, bäddat, städat toaletter, gjort rent spa-duschar och fixat i tvättstugan.
De har gått på ett schema som om de skulle introduceras i arbetet, med tidiga morgnar och långa dagar.
Personalen har pratat om att det är en helt annan grej när det är högsäsong.
Maria Thulemark
Materialet ska analyseras längre fram, men forskarna har redan en hel del intryck.
– Vi märker hur tungt och stressigt det är. För vissa som bara har rumsstäd blir det mer repetitivt. För många är det också ett ensamt jobb, säger Maria Thulemark.
För gästerna är de som vilken personal som helst, men hotellen och personalen vet förstås varför de är där. Städarna vet också att allt de säger är anonymt.
– Vi har blivit väldigt bra mottagna och fått ett fantastiskt rikt material som vi inte hade fått om vi bara suttit ner och intervjuat städpersonalen. Vi pratar om hur de tycker att ett arbete ska vara, om de olika arbetsmomenten, varför de jobbar kvar. Vi har hört gripande livsberättelser. Kanske drömmer man om ett annat liv men behöver ha en arbetsgivare för uppehållstillståndet.
Så går det till
- Projektet ”Den sällan sedda hotellstäderskan” ska under fyra år kartlägga hotellstädarnas möjlighet till inflytande över sina jobb och liv.
- Forskarna är med och städar och intervjuar personalen under tiden.
- HRF och Visita har hjälpt forskarna att få kontakt med hotell runt om i landet.
Under våren har det varit lågsäsong på en del av hotellen.
– Personalen har pratat om att det är en helt annan grej när det är högsäsong. Inte bara för att det är mycket att göra utan också för att det är mycket extrapersonal. Så vi ser med skräckblandad förtjusning fram emot att återvända till hotellen i sommar.
Syftet med projektet är att skapa bättre arbetsmiljö för hotellstädare.
– Vi ser samma problem och möjligheter på de olika hotellen. Vår önskan är att göra det bra för de anställda och besöksnäringen, så vi kommer att dela med oss av tankar, idéer och råd om hur man kan stötta yrkesgruppen.