Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fler allvarliga olyckor

Risken för att hotell- och restauranganställda ska råka ut för allvarliga olyckor på jobbet har ökat. Det visar en ny rapport från AFA Försäkring.

Publicerad 18 juni 2012

År 2009 anmälde hotell- och restauranganställda, förutom städare, 194 allvarliga olycksfall i arbetet. År 2010 hade de stigit till 284 stycken. Det innebär att risken som branschens anställda löper för att råka ut för en allvarlig olycka ökat från 1,8 till 2,4 procent på ett år.

Kvinnliga branschanställda drabbas oftare än sina manliga kollegor. Männen råkar dock ut för värre olyckor. Av de olycksfall som hotell- och restaurangmännen anmälde mellan 2009 och 2010 ledde nästan 58 procent till medicinsk invaliditet. För kvinnor var motsvarande siffra 52 procent.
– Vi ser en ökad risk att drabbas av ett arbetsolycksfall som medför medicinsk invaliditet. Bland både män och kvinnor har det under 2010 skett en ökning av antalet godkända arbetsolycksfall med medicinsk invaliditet till följd jämfört med tidigare år, säger Michel Normark som är chef för Analys- och försäkringsvillkor på AFA Försäkring.

Även städarna är en utsatt grupp. År 2010 rapporterades 186 allvarliga olyckshändelser från yrkesgruppen. Det är nästan 30 fler än året innan. Risken för att drabbas av en olycka ökar därmed från 2,3 till 2,7 procent för städare.

Siffrorna kommer från AFA Försäkrings årliga rapport över arbetsskador i landet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här