Fokus Stressen & Stroken

Experten: Därför blir stroke sällan arbetsskada

Stress i arbetslivet har betydelse för risken att drabbas av stroke. Men det är svårt att bevisa att jobbstress är den enda orsaken när en enskild person drabbas. Katarina Jood, överläkare vid Neurosjukvården på Sahlgrenska, förklarar varför.

Publicerad 27 april 2023
Experten: Därför blir stroke sällan arbetsskada
Katarina Jood, universitetslektor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Neurosjukvården, Sahlgrenska. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Det finns inte tillräckligt medicinsk kunskap som talar för samband mellan stress och stroke, menade Försäkringskassan och nekade servitören Raimo Pelli livränta.

Katarina Jood är universitetslektor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Neurosjukvården på Sahlgrenska sjukhuset.
Hon menar att det åtminstone finns tillräckligt mycket kunskap för att veta att man måste jobba före­byggande mot stress på jobbet.

Varför finns det så begränsat vetenskapligt underlag för att stress kan orsaka stroke?
– Det finns en hel del forskning. Men det är inte helt lätt att studera stress vetenskapligt. Hur mäter man stress? Det finns ingen enkel mätning eller enkelt blodprov att ta. Det kan också vara olika för olika personer hur man upplever stress. Det är ingen lätt sak att studera, men det har ändå gjorts, och det finns resultat som talar för ett samband mellan stress i arbetslivet och stroke.

Den samlade kunskapen säger att stress i arbetslivet har betydelse.

Katarina Jood

Vad visar de resultaten?
– När det gäller forskning om stress i arbetslivet har man använt sig av olika modeller. En är det här med höga krav i kombination med små möjligheter att påverka. De som använder modellen har kunnat visa att det finns ett samband. Långa arbetsdagar ökar också risken.

Vanligt med stroke

I Sverige drabbas mer än 25 000 personer av stroke varje år. Det betyder att var tjugonde minut är det någon som får stroke. Källa: Socialstyrelsen

Varför är det då så få som får stroke klassad som arbetsskada?
– Stroke kan bero på många faktorer som går ihop och det kan vara svårt att avgöra hur mycket en enskild faktor har bidragit hos en enskild individ. Den samlade kunskapen säger att stress i arbetslivet har betydelse. Men det är svårt att omvandla det till att det hos en enskild person var enda orsaken.

Finns det något man ska tänka på?
– När man ska driva en arbetsrättsprocess gäller det att det finns dokumenterat att det var stressigt på arbetsplatsen redan innan man drabbas av sjukdom. Det kan vara svårt att leda i bevis i efterhand. Det är ett viktigt skäl, bland många andra, att man på ett tidigt stadium lyfter frågan om man upplever ohälsosam stress, informerar sin arbetsgivare och påtalar behovet av åtgärder.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här