Kollegan vill bara ha »svenska« gäster
Kollegan Pia är negativ till gäster som inte är »svenska«. Illustation: Annika Carlsson
Arbetslivsakuten fördomar

Kollegan vill bara ha »svenska« gäster

»Nämen usch – dem får du ta hand om«, säger Pia och tittar surt på några nya kafégäster som har slagit sig ner. Det märks tydligt att hon bara vill ha »svenska« gäster. Hennes kollega Leo ställer inte upp på det, men vill inte skapa dålig stämning. Ska han gå till chefen eller själv prata med Pia? Eller låtsas som ingenting?

Publicerad 24 februari 2017

»Jag tycker att han ska säga ifrån«

Foto: Sofia Andersson
Irith Blum.

Irith Blum, ombudsman Hotell- och restaurangfacket:
– Det värsta är att vara tyst, för det kan uppfattas som att man håller med. Så jag tycker att han ska säga ifrån. Om han inte känner sig trygg i argumenten så är det bättre att han utgår från sig själv och pratar i ›jag-budskap‹. Då kan inte någon säga att han har fel. Om man har modet att säga ›jag tycker inte som du‹ så är det stor chans att man får stöd av andra.

– De flesta människor har faktiskt inte rasistiska åsikter. Om inte någon vågar säga ifrån så är det lätt att tro att alla andra är rasister. Då blir det ännu tystare på arbetsplatsen.

– När Pia uttrycker sig rasistiskt gentemot gästerna så kan det drabba företaget i slutänden.  Och om det inte hjälper att säga ifrån, eller om Leo inte vill gå till chefen, så tycker jag att han ska gå till sin fackliga företrädare eller skyddsombud. De kan hjälpa till att lyfta frågan på arbetsplatsen. Många företag har ju värdegrund eller en policy om hur man ska behandla varandra. Och det här handlar också om hur vi är mot varandra som kompisar på jobbet.«

Handlar om hur man ska bete sig mot varandra

Michael Kvist.

Michael Kvist, kasinovärd och skyddsombud:
– Det är alltid bäst att gå till källan först! Jag tycker att Leo själv ska prata med Pia som beter sig så rasistiskt. Då behöver han inte ta emot argumentet att han är illojal mot kollegorna.

– Man känner ju sina arbetskamrater, och måste kunna prata generellt om hur man uttrycker sig. Det kan ju gälla allt, inte bara rasism utan även sexism till exempel. Att människor uttrycker sig nedvärderande mot andra på olika sätt.

– Jag tycker inte att Leo behöver ha några särskilda argument. Han kan säga att ›jag tycker inte om att vi pratar på det här sättet‹. Då lägger han det på en allmänmänsklig nivå. Han behöver inte ge sig in i diskussion om fakta, det handlar mer om känslor och hur man ska bete sig mot varandra.

– Sedan finns ju aspekten att Leo kan må dåligt av hennes sätt att uttrycka sig, att det sänker hans arbetsmiljö. Om det inte funkar att prata med henne så måste han ta det vidare. Då har han ändå gett personen en ärlig chans att ändra sig först.«

»Olaga diskriminering, beroende på hur tydlig Pia är«

David Brax. Foto: Paulina Westerlind

David Brax, hatbrottsforskare, Göteborgs universitet:
– I det här fallet är det redan dålig stämning. Den blir dålig när man arbetar tillsammans med någon som beter sig oacceptabelt, oavsett inriktning.

– Det kan handla om olaga diskriminering, beroende på hur tydlig Pia är. Om hon till exempel skulle stoppa vissa personer från att komma in på kaféet eller vägra att ge dem service. I sådana fall ska det anmälas.

– Men först skulle jag råda Leo att prata med Pia och fråga varför hon beter sig som hon gör. Det är inte säkert att hon har den där attityden bara för att personerna är invandrare, det skulle kunna bero på andra saker. Hon kanske tycker att det blir stökigt med mycket folk på kaféet eller att de är störande på något annat sätt. Men kanske blir hon mer upprörd när det handlar om invandrare, för att hon associerar dem till problem i samhället i stort. Det kan ju vara ett omedvetet beteende.

– Om hon fortsätter så måste Leo gå till chefen, som ska ge riktlinjer om hur man ska bete sig mot gästerna. Antagligen finns det redan sådana regler, annars är det svårt att säga att hon bryter mot något.

– Det här kan bli ett ganska svårt problem. Det handlar om hur man ska bedöma andra personers trevlighetsnivå. Det är faktiskt tillåtet att vara otrevlig! Och man får ogilla olika människor. Man har ett visst utrymme i sin yrkesutövning, så det måste gå att visa objektivt att det hon gör är klandervärt eller fel.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här