Nyheter budget 2017

Satsning på yrkesutbildning i budgeten

Fler måste ha jobb för att Sveriges ekonomi ska vara stark. Därför satsar regeringen på att de som står långt från arbetsmarknaden ska få lättare att hitta arbete.

Publicerad 20 september 2016
Satsning på yrkesutbildning i budgeten
Regeringen vill mer än fördubbla platserna på yrkesvux nästa år. Foto: Istockphoto

Att få ner arbetslösheten är ett av de viktigaste målen för regeringen, vilket syns tydligt i budgetpropositionen för 2017. Just nu är 350 000 människor arbetslösa, samtidigt som det finns ungefär 100 000 lediga jobb. Regeringen vill därför satsa stort på att matcha arbetslösa med arbetsmarknadens behov.
– Det har blivit allt svårare att rekrytera personal med rätt kompetens. Människor ska kunna utbilda sig till yrken där det är brist på personal. Annars finns det risk att det blir en flaskhals för tillväxten, sade finansminister Magdalena Andersson (S), när hon presenterade budgetförslaget i morse.

En satsning är utbildning på yrkesvux. Dagens 10 000 platser ska bli dubbelt så många redan nästa år, vilket beräknas kosta runt en miljard.

Malin Ackholt.
Malin Ackholt.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt välkomnar förslaget.
– Det är jätteviktigt att lösa den matchningsproblematik som finns, att det finns ett utbildningssystem som hjälper vuxna människor att ställa om för att kunna få jobb. Det är ett bra steg för många i hotell- och restaurangbranschen, säger hon.

Mycket av innehållet i budgeten präglas av flyktingsituationen. Det handlar både om bostadsbyggande, välfärd och jobb. Flera förslag var kända sedan tidigare, exempelvis lärlingsplatser för vuxna, en fortsatt satsning på snabbspår och ändrade regler för nystartsjobb.
– Integrationsfrågan är ju en jätteutmaning, därför är det bra att regeringen prioriterar den i budgeten. Men vi hade önskat en skarpare skrivning när det gäller nystartsjobben, vi vill att det ska vara krav på kollektivavtal, säger Malin Ackholt.

En annan nyhet på arbetsmarknadsområdet är att regeringen vill ge mer pengar till Samhall. Där blir det 500 nya utvecklingsanställningar, för personer som har någon form av funktionsnedsättning och i dag står långt från arbetsmarknaden. Budgeten innehåller också ökade anslag till Arbetsmiljöverket och till arbetsmiljöforskning.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här