Nyheter budget 2017

”Etablering en viktig investering”

Mer pengar till lärlingsvux och ändrade regler för nystartsjobb. Så vill regeringen satsa för att få fler nyanlända i arbete.

Publicerad 19 september 2016

De senaste åren har ett stort antal människor sökt sig till Sverige för asyl. Nu minskar återigen antalet asylsökande, men fortfarande återstår mycket arbete.
– Vår nästa utmaning handlar om etablering, sade arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson tidigare i dag när hon tillsammans med biträdande finansminister Per Bolund presenterade regeringens satsningar för att förbättra mottagandet av nyanlända.

Förslagen, som finns med i höstbudgeten, handlar främst om ökade anslag till Migrationsverket, domstolsväsendet, länsstyrelserna och kommunerna. Men det finns även satsningar inom arbetsmarknadsområdet.

Regeringen vill bland annat lägga 250 miljoner kronor på lärlingsplatser för vuxna. Målet är 2 600 sådana platser under nästa år.
– En stor grupp av dem som har kommit hit är runt 25 år och har lämnat gymnasiet bakom sig. Vi ser att det här har fungerat väldigt bra i den gruppen, säger Ylva Johansson.

Fakta: Ändrade regler för nystartsjobb

Enligt regeringens förslag halveras subventionen för den som varit arbetslös i mindre än två år. Samtidigt höjs den för nyanlända samt för den som varit utan arbete i mer än tre år. Tidsgränsen för nystartsjobb sänks från tio år till två år.Företagen som erbjuder nystartjobb ska ha kollektivavtal eller erbjuda kollektivavtalsliknande villkor.

En annan åtgärd rör de så kallade nystartsjobben som infördes av den förra regeringen. Med tanke på läget på arbetsmarknaden måste reglerna ändras, menar Ylva Johansson.
– Vi ser att det är mycket dödviktskostnader, att staten subventionerar arbetsgivare som anställer människor som kanske hade fått jobb ändå. Vi vill rikta nystartsjobben tydligare mot de grupper som står längst från arbetsmarknaden.

Sammanlagt vill regeringen satsa 3,5 miljarder kronor under nästa år för att få in de nyanlända i samhället.
– Det här är en viktig investering. Det finns mycket kompetens som arbetsgivare i Sverige verkligen behöver, säger biträdande finansminister Per Bolund.

I morgon den 20 september presenteras hela budgetpropositionen för 2017.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här