Nyheter BROTT

Så mycket får gäster böta

Tafsa på, slå och blotta sig för anställda. Det händer att restauranggäster beter sig så, och ibland döms de i tingsrätten. Här är fem domar från i år.

Publicerad 2 maj 2023
Så mycket får gäster böta
En gäst som blottade sig blev dömd för sexuellt ofredande. Foto: Colourbox, Mostphotos

Gästen har inte alltid rätt. Det visar en handfull tingsrättsdomar från våren 2023, där gäster fällts för bland annat ofredande.

Slog restaurangbiträde och sa ”hora” – 31 600 kronor

En kvinna som jobbar som polis var ute med en väninna. De ville sitta kvar och dricka upp ölen, trots att de tidigare blivit informerade om att stängningsdags närmade sig.
En halvtimme efter stängning kan man på övervakningsfilmen höra hur polisen säger ”hora”, ”din jävla fitta” och ”fuck you” till restaurangbiträdet. Det gav en dom för ofredande.
Övervakningen visar också hur polisen slår restaurangbiträdet över ryggen. Hon dömdes därför för ringa misshandel.
Stockholms tingsrätts bötesbelopp blev 25 800 kr i dagsböter, 5 000 kronor i skadestånd till restaurangbiträdet och 800 kronor till brottsofferfonden.

Drog ner sina byxor framför servitrisen – 26 000 kronor

En berusad gäst i Ystad fick inte köpa mer alkohol.
En servitris slog sig ner vid bordet för att förklara reglerna. Då reste sig mannen upp, drog ner byxor och kalsonger och visade snoppen för servitrisen.
”En fyllegrej” enligt gästen. Två fall av sexuellt ofredande enligt tingsrätten, då servitrisens ena kollega också såg gästens underliv.
Mannen döms till dagsböter på 21 000 kronor samt 5 000 kronor i skadestånd till servitrisen.

Julbordsgäst ofredade servitris sexuellt – 20 800 kronor

Gästen var på julbord med sitt jobb. Vid olika tillfällen under kvällen tog han tag om midjan på den servitris som hade bordet, tafsade henne på rumpan och kysste henne på halsen och sa bland annat att han ville beställa en kyss.
Sexuellt ofredande, ansåg Kalmar tingsrätt och dömde honom att betala dagsböter på 15 000 kronor, samt skadestånd till servitrisen på 5 000 kronor. Dessutom 800 kronor till brottsofferfonden.

Kastade tortillabröd i ansiktet – 20 400 kronor

Det blev 20 400 kronor i böter och skadestånd efter en händelse på en snabbmatsrestaurang i ett köpcentrum i Västerås.
Gästen blev upprörd när hans dotter inte fick byta tortillabrödet som hon hade beställt. Han delade brödet och slängde det i ansiktet på restaurangchefen och mot en anställd.
Tingsrätten fällde mannen för två fall av ofredande. Det slutade med 12 600 kronor i dagsböter och 7 000 kronor i skadestånd till chefen, samt 800 kronor till brottsofferfonden.

Spottade på servitris – 16 600

På en restaurang i Karlskrona betedde sig en gäst störande.
En servitris bad honom lämna restaurangen och följde honom till utgången. Då vände han sig om och spottade henne i ansiktet.
Ofredande, slog Blekinge tingsrätt fast. Det blev 11 600 kronor i dagsböter, mannen ska även betala skadestånd till kvinnan på 5 000 kronor.

Utsatt för brott

Den som blir utsatt för ett brott eller blir vittne till ett brott ska kontakta polisen. Man kan ringa 112 om det är bråttom eller om brottet fortfarande pågår. Läs mer på Polisens webbplats.

Källa: Stockholms tingsrätt, Kalmar tingsrätt, Blekinge läns tidning, Ystads allehanda, Vestmanlands läns tidning

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här