En förtjusande kombination! Om du älskar lök kan du röra ner en tesked pyttefint hackad schalottenlök i dressingen. Servera som förrätt eller till kall kyckling.
2 stora portioner
- 75 g fänkål (ungefär ett halvt litet stånd)
- 1 minizucchini på cirka 50 gram
- 2 krm salt eller örtsalt
- några nävar vackra salladsblad
- 100 g medelhård lagrad getost
- 125 g hallon
- blad av mynta eller dragon
- 2 msk pinjenötter
Dressing:
- ½ tsk hel svartpeppar
- 2 tsk sherryvinäger
- ½ dl fin olivolja
- eventuellt 1 tsk finosherry eller sauternes
Gör så här:
- Ansa fänkålen och skär i klyftor på längden. Skär eventuellt bort det grova i mitten. Skiva mycket tunt. Skiva zucchinin mycket tunt. Salta grönsakerna och låt dra minst en kvart.
- Förbered dressingen. Rosta försiktigt pepparkorn i torr panna på svag medelvärme tills de doftar. Krossa fint i mortel. Blanda peppar, vinäger och olja.
- Skölj salladen noga och klappa torr. Skär osten i tunna trekanter. Arrangera salladsblad, grönsaker, getost, hallon och örter på ett fat. Vispa ihop dressingen och droppa över. Strö över pinjenötter.