Sensommarsallad med hallon, getost och rostad svartpeppar
Sensommarsallad med hallon, getost och rostad svartpeppar. Foto: Linus Meyer
På menyn

Sensommarsallad med hallon, getost och rostad svartpeppar

En förtjusande kombination! Om du älskar lök kan du röra ner en tesked pyttefint hackad schalottenlök i dressingen. Servera som förrätt eller till kall kyckling.

Publicerad 29 augusti 2016

2 stora portioner

  • 75 g fänkål (ungefär ett halvt litet stånd)
  • 1 minizucchini på cirka 50 gram
  • 2 krm salt eller örtsalt
  • några nävar vackra salladsblad
  • 100 g medelhård lagrad getost
  • 125 g hallon
  • blad av mynta eller dragon
  • 2 msk pinjenötter

Dressing:

  • ½ tsk hel svartpeppar
  • 2 tsk sherryvinäger
  • ½ dl fin olivolja
  • eventuellt 1 tsk finosherry eller sauternes

Gör så här:

  1. Ansa fänkålen och skär i klyftor på längden. Skär eventuellt bort det grova i mitten. Skiva mycket tunt. Skiva zucchinin mycket tunt. Salta grönsakerna och låt dra minst en kvart.
  2. Förbered dressingen. Rosta försiktigt pepparkorn i torr panna på svag medelvärme tills de doftar. Krossa fint i mortel. Blanda peppar, vinäger och olja.
  3. Skölj salladen noga och klappa torr. Skär osten i tunna trekanter. Arrangera salladsblad, grönsaker, getost, hallon och örter på ett fat. Vispa ihop dressingen och droppa över. Strö över pinjenötter.