Kombinationen hallon och getost passar med de friskaste av vita viner, medan en söt efterrätt trivs med sötma från Bordeaux.
Hallon och andra färska bär förknippas med efterrätter, de syrliga bären bidrar med fräschör till det söta men bjuder också sötma i sig själva.
Bland söta drycker är devisen att ju mer sötma i rätten, desto mer krävs i glaset. Upplevelsen blir då mindre söt. Den intensiva sötman i sauternes passar sauternesmarinerade frukt med mascarponekräm
En annan viktig komponent är syra i drycken, en grundsmak som möter syrligt i bär. Vi letar därför bland världens svala områden och hamnar med glädje i Bordeaux. I regionen produceras flera av de bästa söta vinerna.
När det är hallon i för- och varmrätter tänker vi annorlunda, huvudråvaran är i fokus och bären blir till friska inslag bland det övriga. Det finns många bra »smakkompisar« till hallon, kombinationer som blir eleganta snarare än fettstinna.
Nästan lika friskt som hallon är getost, sensommarsalladen lämpar sig allra bäst med syrlig dryck. Druvan sauvignon blanc presterar de friskaste av viner, en riktig sommardryck som finns med eller utan ekfat. Syrligt veteöl är ett annat alternativ.
Adderas hallon i såser till grillat kött hamnar friskt rosévin i glaset. Drycken rundar av smakerna i rätten och mineraliteten i rosé parerar rökigt i mat och blir till en härlig sommarupplevelse.