På menyn Dryck

Fräschör och sötma till hallon

Kombinationen hallon och getost passar med de friskaste av vita viner, medan en söt efterrätt trivs med sötma från Bordeaux.

Publicerad 29 augusti 2016
Château Grillon
2012 Château Grillon, Frankrike, 4115, 129 kr. Sauternes, ljuvlig smak av aprikos, mandel och nektarin möter sötma.

Hallon och andra färska bär förknippas med efterrätter, de syrliga bären bidrar med fräschör till det söta men bjuder också sötma i sig själva.
Bland söta drycker är devisen att ju mer sötma i rätten, desto mer krävs i glaset. Upplevelsen blir då mindre söt. Den intensiva sötman i sauternes passar sauternesmarinerade frukt med mascarponekräm

2015 Fontanafredda Langhe Rosato, Italien, 2318, 89 kr, 750 ml Gott rosé blir till spännande kombination med rökig karrérätt. Läskande av jordgubbar, körsbär, mineral och örter.
2015 Fontanafredda Langhe Rosato, Italien, 2318, 89 kr. Spännande till en rökig karrérätt. Läskande av jordgubbar, mineral och örter.

En annan viktig komponent är syra i drycken, en grundsmak som möter syrligt i bär. Vi letar därför bland världens svala områden och hamnar med glädje i Bordeaux. I regionen produceras flera av de bästa söta vinerna.

 

2014 Château Haut-Cazevert, Frankrike, 4006, 99 kr, 750 ml Vita vinbär, citronmeliss, krusbär och fläder samsas med tallbarr, hasselnötter och smör, en perfekt partner till sensommarsallad.
2014 Château Haut-Cazevert, Frankrike, 4006, 99 kr. Vita vinbär, citronmeliss, krusbär och fläder, perfekt till en sensommarsallad.

När det är hallon i för- och varmrätter tänker vi annorlunda, huvudråvaran är i fokus och bären blir till friska inslag bland det övriga. Det finns många bra »smakkompisar« till hallon, kombinationer som blir eleganta snarare än fettstinna.

Amé Raspberry Blackberry Rosé, Storbritannien, 1916, 29 kr, 750 ml Hallon till hallon. Smaken av skogens bär, tuttifrutti, vanilj och karamell passar söta rätter av hallon.
Amé Raspberry Blackberry Rosé, Storbritannien, 1916, 29 kr. Smaken av bär, tuttifrutti och vanilj passar söta rätter av hallon.

Nästan lika friskt som hallon är getost, sensommarsalladen lämpar sig allra bäst med syrlig dryck. Druvan sauvignon blanc presterar de friskaste av viner, en riktig sommardryck som finns med eller utan ekfat. Syrligt veteöl är ett annat alternativ.
Adderas hallon i såser till grillat kött hamnar friskt rosévin i glaset. Drycken rundar av smakerna i rätten och mineraliteten i rosé parerar rökigt i mat och blir till en härlig sommarupplevelse.