Sasse – både köksmästare och konsult
En sittning med en kock eller köksmästare kan ge gnistan tillbaka. Bilden är dock arrangerad eftersom Sasse har lovat sina kunder tystnadsplikt. Foto: Maria Annas
På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sasse – både köksmästare och konsult

Sahand Sepehrazar är både anställd och egen företagare. För det mesta jobbar han som köksmästare på Best Western Ankaret. Men då och då tar han ett uppdrag som restaurangkonsult för att ge idéer på förbättring och förnyelse.

Publicerad 21 september 2011

  Som konsult agerar Sahand Sepehrazar både bollplank åt andra köksmästare och ger restaurangägare ­aha-upplevelser.
– Jag hjälper helt enkelt andra restauranger att bli bättre och effektivare på det de gör. Det handlar om allt från att ha en bättre meny till val av leverantör, råvaror, priser, inriktning, flöden och personaltäthet.

Trots att Sahand »Sasse« Sepehrazar bara är 22 år är han rutinerad med goda meriter. Han har jobbat på toppkrogar både i Sverige och utomlands. Sedan två år tillbaka är han köksmästare på Ankaret på Best Western Hotel i Oxelösund.
– När jag skaffade barn för tre år sedan valde jag bort krogarna där det krävs 17 timmars arbete per dygn. Här jobbar jag intensivt fem timmar kring luncherna, ­sedan är restaurangen i stort sett självgående eftersom jag har så bra personal.
I den egna firman har han två, tre uppdrag i månaden. Oftast vill de som vänder sig till Sasse ha hjälp med förnyelse av matsedeln. De har helt enkelt tappat perspektivet och känslan för vad som är trendigt.

– Det är köksmästare eller kockar som varit för länge på samma ställe. De behöver inspiration och då är jag ett bra bollplank. Min matuppfostran har gett mig en utvecklad smakpalett. En skandinavisk enkelhet blandad med ett närmast religiöst persiskt förhållande till råvaror.
Restaurangägare som vänder sig till honom för att gå igenom flödet på sin ­restaurang får ofta en aha-upplevelse. Det blir tydligt för många vad de borde ha ­ändrat för länge sedan.
– Jag kan visa på hur de tjänar på att ta bort till exempel salladsbuffén och i stället servera en uttänkt salladsstarter. Eller så ­visar jag hur de med enkla medel och en mer personlig kontakt med sina leverantörer kan få bättre råvaror till bättre priser. Jag gör en plan som är specifik för varje verksamhet.
Flera av dem som vänder sig till Sasse ber honom att inte berätta att han varit där. De tycker att det är genant att ta konsulthjälp utifrån. Men Sasse har tystnadsplikt.

Hur får han då ihop livet som köks­mästare, företagare och småbarnspappa?
– Jag är strukturerad och har bra självdisciplin. Allt som har med firman att göra sköter jag bara i arbetsrummet hemma. Inte i soffan eller vid matbordet. Och så har jag som regel att alltid sova i min egen säng, så det blir bara jobb i Mälardalen med omnejd. Och min pappa som är en van företagare har skött papperen åt mig.  Men det arbetet ska jag successivt ta över nu.
Sasse tycker att det är viktigt att hela tiden utvecklas som person och att utveckla det egna företaget. Därför har han under sommaren läst programmering för att kunna hjälpa framtida kunder att förbättra sina hemsidor och att marknadsföra sig via sociala medier.
– Jag älskar det jag håller på med, det känns som om jag tjänar pengar på min hobby. Det viktigaste för mig är inte att bli rik utan att trivas med det jag gör.

Sasses startpaket

  • Det är inte så glamouröst som det låter att vara sin egen.
  • Du bör vara passionerad och älska ditt jobb.
  • Gör allt med stolthet och omtanke.
  • Ha tålamod och eftersträva jämnhet.

Sahand Sepehrazar

Ålder: 22 år.
Familj: Sambo Josephine, dotter Elise 3 år och hunden Lloyd.
Bor: Stigtomta.
Företag: Saz Vip & Consulting, startade 2009.
Det bästa med att ha eget: Man har ingen chef vilket innebär att som du bäddar får du ligga.
Det sämsta med ha eget: Jobbigt med starten, all information och allt ansvar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här