Olof Lehrman började som biträde på en Domusrestaurang när han var 17 år. Och ända sedan första dagen fanns drömmen om en egen restaurang. För tre år sedan slog han till.
Han hade precis fyllt 40 år och familjens fjärde barn var på väg.
– Egentligen var det väl inte bästa tiden att starta eget, kanske var det ödet som gjorde att det blev så. De här lokalerna stod lediga samtidigt som jag var less på att bara få jobb en termin i taget som lärare på Hotell- och restaurangprogrammet i Malmberget.
Olof Lehrman slog till och Glada Kocken i Gällivare var född. Nu skulle han driva restaurang med 80 sittplatser och konferens- och festlokal därtill. Han ville ha en restaurang med kvalitet i allt från bemötande till vad man fick på tallriken. Därför är det till exempel ingen brickservering eller buffé hos Glada Kocken. Där serveras lunchen vid bordet.
– På vissa lunchrestauranger får man inte träffa någon människa förrän man ska betala. Så vill jag inte ha det.
Det är med lunchen han lockar dit sina gäster som är en salig blandning av traktens gruvarbetare och advokater från stan. Olof vet aldrig hur många som kommer och säger att det är trolleri på högsta nivå att se till att maten räcker.
– Jag använder bara råvaror från lokala leverantörer. Och skulle en råvara råka ta slut en dag är det lätt att bara lyfta luren eller åka och hämta mer.
Olof Lehrman är inte bara företagare utan även chef. Företaget har kollektivavtal och två personer anställda på heltid. För Olof som chef är det inte viktigt vem som utför den ena eller andra sysslan utan att resultatet blir bra.
– Självklart har vi olika arbetsuppgifter på restaurangen, men jag strävar efter att alla ska hjälpas åt med det som ska göras. Det finns ingen arbetsuppgift som är mer eller mindre värde än någon annan.
Olof säger att han aldrig hade klarat att starta Glada Kocken utan stöd från nära och kära. Hans sambo Jeanette har varit och är ett stort stöd och släkten hjälper till med både bokföring, städning och att trilla köttbullar till julbordet.
– Att starta eget är så mycket, mycket mer än att bara laga mat. Förutom det rent administrativa har det varit massor med praktiska detaljer att lösa som jag inte tänkte på innan. Var vi ska slänga soporna, vem man ringer om det och var man köper block och pennor till konferensdelen, till exempel.
Glada Kocken är för det mesta glad, trots all administration. Men han vet att han jobbar långt mer än 40 timmar i veckan.
– Hade jag varit anställd hade jag gått till facket direkt, säger han och skrattar.
Har det blivit som du tänkte dig i drömmen om den egna restaurangen?
– Ja, det har det faktiskt och det är väldigt tillfredsställande. Vi vann nyligen pris som »Årets Nya Företagare« här på Näringslivsgalan i Gällivare.
Olof Lehrman tipsar
- Skilj på arbete och privatliv. Jag har inte mitt mobilnummer på hemsidan. Allt som har med jobbet att göra sköter jag i arbetslokalerna.
- Förbered dig mentalt på vad som ska göras under dagen och utför det på bästa sätt.
- Ta inte på dig mer arbete än du klarar, då blir din höga kvalitet lidande.
- Gör det du är bra på och ta in andra till sådant som du inte behärskar.
Olof Lehrman
Ålder: 44 år.
Familj: Sambo och fyra barn.
Bor: Gällivare.
Företag: Glada Kocken i Gällivare, startade 2008.
Jobbade tidigare med: Lärare på Hotell- och restaurangprogrammet i Malmberget, 1:e kock på Ulla Winbladh, köksmästare på Dundret bland annat.
Det bästa med ha eget: Att få utforma verksamheten som man själv vill ha det.
Det sämsta med att ha eget: Man stämplar aldrig ut.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.