Efter tolv års pendlande över Öresundsbron fick Peder Åblom nog. Lönen lockade, men resandet slet. Nu är han tillbaka i Malmö, som fått kronisk kockbrist av närheten till Danmark.
Runt 16 000 skåningar pendlar till jobbet över Öresundsbron. Peder Åblom var länge en av dem. En kompis som jobbade i Danmark övertalade honom att testa. Då hade han jobbat som kock på flera restauranger och hotell i Malmö.
Peder visste inte riktigt vad det innebar att jobba på andra sidan Öresund men när kompisen ringde andra gången bestämde han sig för att ge det en chans.
Han fick jobb som kock på femstjärniga hotell Marriott direkt och tänkte prova under ett år.
– Hela tiden måste man planera sitt pendlande. Det är det jobbiga, tycker jag. Min fru och jag satt med planeringen varje vecka. I början var våra fyra barn små. Jag bor i Bara utanför Malmö och resan fram och tillbaka till Köpenhamn tar tre timmar, säger han.
De första åren fungerade tågförbindelsen över bron bättre, och det var lättare att pendla, tycker Peder. På senare tid har man inte kunnat räkna med att tågen går när de ska. Han började ta ett tidigare tåg för att vara säker på att komma i tid.
För mig var utmaningen från början att jobba i ett annat land.
Andra dagen på Marriott blev Peder ansvarig för sin avdelning. Efter tre år där jobbade Peder på Tivoli Hotel Congress Center där han stannade i nio år.
– Det är en helt annan lönenivå där. I Sverige ligger vi en bra bit efter, men vi börjar komma ikapp lite, tycker jag. Men för mig var utmaningen från början att jobba i ett annat land.
Peder gillar sättet som företag drivs på i Danmark.
– Chefen bestämmer och där ska det inte diskuteras i det oändliga. De som gör sitt arbete och gör sitt bästa har inget att oroa sig för.
Under åren i Köpenhamn avancerade han från kock till souschef, exekutiv souschef och så småningom köksmästare.
Löneskillnaden är det som lockar mest. Lönerna ligger generellt högre i Danmark och dessutom ökar lönen för den som bor i Sverige, när gapet mellan den svenska och den danska kronan ökar. Personalbristen är stor i branschen även i Köpenhamn och flera nya hotell är på gång.
– Jag är 53 år nu och att börja som köksmästare på Malmö Live var min chans att komma tillbaka.
Gick det riktigt bra tog det tre timmar fram och tillbaka.
Peder är glad att han har återvänt till Malmö. Vardagen har blivit lugnare för honom.
För dem som fortfarande pendlar har det blivit tuffare, i november införde Danmark gränskontroller för resenärer från Sverige.
– Det är tufft att pendla. Det där med tågen … Gick det riktigt bra tog det tre timmar fram och tillbaka. När det blev tokigt kunde det ta fem–sex timmar. Men jag har en förlåtande fru, höll jag på att säga.
Två av hans kockkollegor på Tivoli valde också att återvända till Sverige. En av dem säger att han äntligen får sova nu. Han har jobbat i Köpenhamn i 17 år.
– Han räknade ut att han rest 600 timmar per år. Och då är inte alla tågförseningar inräknade. Jag vill inte tänka på hur lång tid jag lagt på att pendla. Den värsta tiden var när det var passkontroller på Kastrup.
Efter att ha jobbat från tolv till tio på kvällen en lördag kändes det extra surt att missa tåget hem.
– Det är positivt att jobba i Sverige. Hade det inte varit för pengarna tror jag fler hade jobbat här, säger Peder innan han måste återvända till köket på Malmö Live. Klockan närmar sig lunch.