Åtta danska jobbtips
Den danska arbetsmarknaden är bara en kort tågresa bort. Foto: Daniel Nilsson
Fokus JOBBA I DANMARK

Åtta danska jobbtips

Danmark är inte långt borta, men reglerna på arbetsmarknaden skiljer sig rejält från de svenska. Här är åtta fakta som är bra att ha koll på.

Publicerad 18 december 2019

1 Håll ögonen på kursen. Den svaga svenska kronan gör det ekonomiskt gynnsamt att bo i Sverige och jobba i Danmark. Ju större gapet mellan de två valutorna är desto lönsammare blir det att pendla. Den danska kronan är knuten till euron i motsats till den svenska. En dansk krona kostar i dag 1:45 svenska kronor.

2 Lusläs kontraktet. I Danmark regleras normalt mer i ditt indi­viduella anställningsavtal än i kollektivavtal eller i lag.

3 Du er fyret! När det gäller uppsägning har Danmark helt andra regler. En anställd kan exempelvis riskera uppsägning vid sjukdom. Arbetsplatsens uppsägningsregler ska stå i ditt anställningskontrakt.

4 Vab? Glem det! Den som har sjukt barn förväntas ha löst barnpassningen från och med andra dagen. Om du får betalt eller inte den dag du är hemma med barnet avgörs av ditt anställningsavtal. Vab-regler som de svenska finns inte.

5 Välj rätt a-kassa. Vill du vara med i a-kassa så ska du vara medlem i Danmark där du jobbar. Om du bara är med i svensk a-kassa riskerar du att vara helt oförsäkrad om du blir uppsagd.

6 Skatta på danska. Du skattar för din inkomst i det land du tjänar den. Du måste ha ett danskt så kallat CPR-nummer som man skaffar hos den danska Skattestyrelsen. Du måste ha ett danskt bankkonto, lämpligen hos en bank som för över pengarna till ditt svenska bankkonto.

7 Akta glappet. Om du slutar jobba i Danmark ska du direkt gå med i en svensk a-kassa för den bransch du senast arbetat inom. Det får inte uppstå glapp i medlemsperioderna mellan länderna.

8 Läs på! Det finns andra viktiga skillnader, på oresunddirekt.se hittar du bra information om bland annat föräldraledighet och socialförsäkringar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här