Danmark dränerar Skåne på kockar
Jens Lyckman, vd på Clarion Hotel & Congress Malmö Live lyckades locka Peder Åblom tillbaka till Malmö. Foto: Daniel Nilsson
Fokus JOBBA I DANMARK

Danmark dränerar Skåne på kockar

Konkurrensen om kockar är stenhård i Skåne. Arbetsgivarna stjäl kompetent folk av varandra och måste dessutom tackla konkurrensen från Danmark.

Publicerad 18 december 2019
Jens Lyckman. Foto: Daniel Nilsson

När jag behöver en ny kock måste jag sno från någon annan. Här nere måste vi dessutom konkurrera med ett annat land, säger Jens Lyckman.
Han är Peder Åbloms chef, samt vd för Clarion Hotel & Congress Malmö Live.
Arbetsplatsen har anställt flera kockar i år. Att locka hit svenskar som jobbpendlar till Köpenhamn är inte lätt. Lönerna ligger högre där och en arbetsvecka är bara 37,5 timmar.
– Jag använde mitt nätverk och det lyckades, säger Jens Lyckman.

I Malmö blir det tufft att rekrytera framöver, eftersom flera nya hotell öppnar i Köpenhamn under de kommande fem åren. Arbetsgivarna måste därför försöka locka folk från restaurangskolor och restauranger på andra håll inom EU.
Grand Hotel i Lund lyckades nyligen anställa fyra kompetenta servitörer. Tanken är att de ska minska behovet av akuta lösningar och extrapersonal.
– Vi lyckades hitta fyra, men det var inte helt lätt. Det kräver ett rekryteringsarbete. Vi sökte genom sociala medier, Arbetsförmedlingen, Indeed, Linkedin och Worknorway-sajten, säger Linda Sjöholm, HR-chef.

Arbetsgivare på personaljakt blickar mot södra Europa. Spanien, men även Italien och Frankrike, är länder där det gått att hitta kockar.

Claes Sandvig. Foto: Privat

Rekrytering från omvärlden kommer bli allt vanligare, bedömer Claes Sandvig, regionchef på Visita Södra. Det är helt enkelt en förutsättning för att besöksnäringen ska kunna fortsätta växa.
Den fria rörligheten inom EU gör att det är enklare att anställa en EU-medborgare än någon från en annan del av världen.  Arbetsrättsligt är det ingen skillnad mellan att anställa en kock från Barcelona eller en kock från Helsingborg. De har samma kollektivavtal, får avtals­enlig lön och så vidare, säger Claes Sandvig.
–Många tar jobb här för att utveckla sig i sitt yrke. Sverige har blivit bra på gastronomi och många är nyfikna på vår matkonst.

Branschen jobbar långsiktigt med att locka ungdomar till branschutbildningar. Claes Sandvig hoppas på en positiv effekt av den nationella tävlingen »Kockduellen«, som genomförs i grundskolans årskurser 8 och 9 inom ramen för hemkunskapen. I år deltar 6 000 ungdomar.

Marina Nilsson. Foto: Lina Alriksson

Bristen på utbildad personal ökar pressen på dem som arbetar i branschen, framhåller Marina Nilsson, central ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.
– Med färre anställda ökar kraven på befintlig personal, både i omfattning av arbetstid och effektivitet. Det sliter på våra medlemmar.
Bristen på personal har inte gett någon större push uppåt för lönerna.
– Men underskottet gör att det har blivit lätt att byta arbetsgivare och konkurrenssituationen gör att det finns utrymme för kockar att förhandla om sina villkor, säger Johan Svensson, kassör i HRF avdelning Syd.

HRF arbetar med Visita på flera sätt för att minska kompetensbristen. Parterna driver projekt som syftar till att lyfta fram karriärmöjligheterna i branschen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här