När chefen eller kollegan dricker
Man fungerar inte som vanligt, till slut vill ingen jobba med den som har problemen, säger Miriam. Foto: IStockphoto
På jobbet

När chefen eller kollegan dricker

Skyddsombudet Miriam fick arbetsgivaren att ta sitt ansvar för en drickande arbetskamrat. För Susan är det svårare - det är hennes chef som dricker för mycket. Carl Sundevall från STAD ger råd.

Publicerad 8 mars 2016

Miriam: Jag kunde inte blunda

»I princip tvingade jag chefen att ta tag i det. Han visste inte riktigt hur det funkar med rehab. Jag förklarade och fick i gång möten så att kollegan fick den hjälp hon behövde. Chefen lärde sig att det är hjälp man måste ge, att det inte handlar om att avskeda någon.
Jag vet att det inte är min skyldighet som skyddsombud, att det är arbetsgivaren som har rehabansvaret, men jag kunde inte blunda. Många gånger dricker människor för att fly från något, inte för att det är roligt. Man kan hjälpa personen med att ta tag i det som den flyr från.
Mitt råd är att prata öppet på arbetsplatsen. Framför allt är det viktigt att lyfta fram vilka möjligheter det finns till hjälp. När någon dricker för mycket påverkar det alltid jobbet. Man fungerar inte som vanligt, det blir sjukskrivningar och förseningar. Till slut vill folk inte jobba med den som har problemen. Hos oss kan jag säga att alla märkte att det fanns problem, men de ville inte prata om det. En del var själva på väg åt samma håll.«

Carl Sundevall, STAD, ger råd:

  • Tänk igenom samtalet i förväg och sätt en gräns för ditt engagemang. Att inte gå till chefen kan verka schyst men du tar på dig ett stort ansvar.
  • Prata inte när personen verkar vara berusad.
  • Ha en icke-dömande attityd och utgå från dig själv: »Jag blev orolig när du«.
  • Tänk på vilka signaler du sänder. Att prata och sedan gå ut och festa med kollegorna fungerar dåligt.
  • Försök stärka kollegans tro på att det går att göra något åt problemen, förslagsvis genom att söka professionell hjälp.

Susan: Det blir att man liksom går och duckar

Kontakta facket om det är chefen som har problemen, råder Carl Sundevall.
Kontakta facket om det är chefen som har problemen, råder Carl Sundevall.

»Problemet för vår del är att det är chefen det gäller. Drickandet sker under arbetstid och chefen tror inte att det märks, men kan bli väldigt aggressiv och högljudd. Hade vi jobbat i en stor koncern hade det funnits en HR-avdelning att kontakta, men det gör det inte i vårt fall. Vi har företags­hälsovård, men de är ju också beroende av att få sina räkningar betalda. Det blir att man liksom går och duckar. En del som jobbat länge har sagt till, men jag vågar inte säga något. I dagens läge är man rädd om sitt jobb. Jag ser inte hur vi ska kunna göra något åt det här. Det blir så personligt eftersom vi är en liten arbetsplats.«


Carl Sundevall, STAD, ger råd:

  • Kontakta facket. De kontaktar i sin tur inte arbetsgivaren om du inte vill det, och kan ge stöd på andra sätt.
  • Dokumentera allt som är följder av drickandet med datum, tid, vad som hände och vilka konsekvenserna blev.
  • Prova att prata om alkohol mer generellt: »Varför måste vi ha en sådan mängd alkohol på våra företagsfester?«