»Man lär sig när man har jobbat länge«
Jean Dinah Malate, städare på Steam Hotel i Västerås. Foto: Jonas Bilberg
Fokus YRKESLIV I BRANSCHEN

»Man lär sig när man har jobbat länge«

– Om jag fortfarande är stark och inte blir sjuk kommer jag jobba till 65, varför inte? Jag älskar mitt jobb! säger Jean Dinah Malate som i 19 år har städat på hotell i Västerås.

Publicerad 25 juni 2020
Jean Dinah Malate. Foto: Jonas Bilberg

Jean Dinah Malates första jobb i Sverige var som städare och ansvarig för kvällsbuffén på Comfort Hotel i Västerås.
– Jag tänkte: »Va, ska jag jobba själv i matsalen?«
I Manila, Filippinerna, jobbade Jean som servitris och sommelier på en italiensk restaurang. Den var väl bemannad. Alla med sina sysslor väl avgränsade. Det var inte tal om att en servitris skulle plocka disk. Nu skulle hon plötsligt ansvara för kvällsbuffén på hotellet. Själv.
– Det gick bra ändå. I Sverige var gästerna inte så krävande. Ingen klappade i händerna för att man skulle komma.

Hon talar varmt om sin tid på Comfort Hotel. De var som en liten familj. Men timmarna var för få. Hon var anställd vid behov kvällstid. Så när Jean fick möjlighet att börja på SAS Radisson i Västerås som städare hoppade hon på det. Då fick hon jobba heltid dag. Men hon ville ändå inte ge upp den fina stämningen på Comfort. Så i flera år hade hon två jobb.

– Sedan började de med entreprenad på Radisson när de bytte ägare och blev First Hotel. De flesta fick sparken. Några fick stanna, men jag vill inte jobba på entreprenad. Jag vill jobba på hotell. Så då fick jag fast jobb på Comfort. Men efter ett tag fick jag mindre procent att jobba. Det kändes inte så bra. Det kom nya tjejer som fick jobba mer.

Just då hörde en tidigare kollega av sig. Hon hade fått jobb som husfru på nyöppnade Steam Hotel och ville att Jean skulle komma och jobba med henne.
Det krävdes viss övertalning, men till slut bestämde sig Jean för att lämna »familjen« på det som nu hade blivit Clarion Collection Etage.
– Jag var redan 59 år. Jag blev så glad! Allt var nytt, nya kollegor. Men det var flera som jag jobbat med tidigare. Det var så roligt att träffa dem.

Jean Dinah Malate

Ålder: 62 i juli. Gör: Jobbar med housekeeping, är förtroendevald och skyddsombud på Steam Hotel Västerås. År i branschen: 19.

Efter två år konstaterar Jean att hon inte ångrar beslutet.
– Jag trivs på Steam. Alla är så lätta att prata med. Och vi har så roliga personalaktiviteter, sommarfest och julfest med ESS Group. I januari hade vi julfest. Då hämtade de oss med en stor buss och så åkte vi till Marienlyst i Helsingör. Det var så roligt bara att vara med.

I juli fyller Jean 62 år. Hon har inga besvär av det tunga jobbet. Det kan ha att göra med hennes vana att ta cykeln vart hon än ska. Året runt cyklar hon, sex kilometer till jobbet och hem igen.
– Många klagar över att de har ont i axlarna. Jag hade det en gång, när jag jobbade på Clarion. Jag skulle hämta en extrasäng, som man var tvungen att dra och lyfta. Då fick jag ont i axeln. Det kändes att något inte var rätt. Jag fick värktabletter på sjukhuset. Efter en vecka började jag jobba igen. Men det är enda gången jag haft ont.

Jean berättar att jobbet har förändrats. Nu är det fler rum som ska städas på samma tid. Samtidigt gör hennes långa erfarenhet att det går snabbare.
– Man lär sig när man har jobbat länge. Det blir lättare. Jag städar likadant hemma, som om det skulle komma gäster. Om jag fortfarande är stark och inte blir sjuk kommer jag jobba till 65, varför inte? Jag älskar mitt jobb!