”Kanin är en svår råvara”
Marcus Bremdal är en av finalisterna i Årets kock 2023. Foto: Elis Hoffman
Porträttet MARCUS BREMDAL

”Kanin är en svår råvara”

Han har alltid drömt om det, men inte haft tid. I år när coronakrisen skapat luft i schemat, hoppas HRF-medlemmen Marcus Bremdal ta hem segern i Årets kock.

Publicerad 26 augusti 2020

Den 17 september tävlar Marcus Bremdal i finalen av Årets kock. Men att han skulle satsa på en kockkarriär var inte alls säkert när han gick i skolan. Dåliga praktikplatser höll på att avskräcka honom från en framtid i restaurangköken.

– Jag hade nog lite otur och hamnade på fel ställen. Det var konstig jargong, ingen snällhet. Jag blev inte väl om­händertagen. Det var inget som tände en låga utan tvärtom. När jag gick ut hade jag inget jätteintresse av att jobba som kock.

Fick se pulsen, tempot och allt som är roligt med att jobba i ett restaurangkök.

Marcus Bremdal. Foto: Elis Hoffman

Så vad hände?
– Min bror tog med mig till Sälen för att jobba säsong när jag var 20. Där fick jag se pulsen, tempot och allt som är roligt med att jobba i ett restaurangkök. Där var det folk som tog hand om mig. Det var en bra skola. I dag har jag med mig de erfarenheterna när vi får in praktikanter. Vi försöker verkligen ta hand om dem. Inte ställa dem i ett hörn och skala rotfrukter, utan att låta dem vara med. Det är jätteviktigt.

Varför vill du bli Årets kock?
– Jag har alltid älskat att tävla. Tidigare var jag med i Stockholm Culinary team, vi vann VM med det laget. Sedan har jag varit coach för Juniorkocklandslaget under flera år. Det har varit jätteroligt att tävla i lag, men Årets kock har alltid varit en dröm. Jag har haft kompisar som har tävlat där och jag har sett hur kul de har haft. Det är en utmaning att köra själv, man når toppen på något vis. Det är en skön känsla.

Man måste verkligen vara förberedd och tänka till ordentligt på sin rätt.

Varför har du inte ställt upp tidigare?
– Jag har faktiskt försökt att komma med någon gång tidigare, men då hade jag inte tiden som krävs. Då kom jag absolut inte med. Man måste verkligen vara förberedd och tänka till ordentligt på sin rätt. Inte hasta ihop någonting, som jag gjorde då.

Marcus Bremdal

Ålder: 36 år. Familj: Son och fru. Gör: Kökschef på restaurang KB i Stockholm. Finalist i Årets kock 2020.

Vad var annorlunda i år?
– Coronaläget. Som det är nu har jag haft tid eftersom min arbetsplats är stängd. Då har jag kunnat laga upp och testa ordentligt. Det är en av de få positiva sakerna med den här situationen.

Hur var kvalet?
– Jätteroligt! Det var roligt att gå in och bara köra. Efteråt längtade jag bara efter att få laga mer mat.

I Årets kock-finalen är tävlingsråvaran kanin. Foto: Elis Hoffman

Hur förbereder du dig för finalen?
– Direkt efter kvalet fick vi veta att vi kommer att laga två rätter på en kanin. En kall och en varm rätt på sex portioner vardera. Kanin är en svår råvara, det krävs att man tar väl hand om den, så det är en rejäl utmaning. Jag kommer att stå och träna på det mycket. Jag har förberett folk omkring mig på att de kommer att få äta mycket kanin.

Vad är dina starka sidor?
– Min starka sida är att tänka bort nervositeten. Jag kan hålla nerverna i styr. Sedan gäller det att vara väl förberedd, då har man en säkerhet i sig. Sedan älskar jag ju att laga mat.

Tror du att du kommer vinna?
– I mitt huvud finns det inget annat mål än seger. Men alla i finalen är jätte­duktiga, grymma kockar och starka människor. Jag kommer att vara så förberedd det bara går, men det gäller också att ha en bra dag när man väl står där. Min målsättning är vinst, det är det jag går på.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här