”Julafton är nog årets lugnaste dag”
Dennis Sundberg. Foto: Johan Alp
Fokus HELGPASS

”Julafton är nog årets lugnaste dag”

En del glada chartergäng kommer på förmiddagen, men annars är julaftonspasset lugnt på Arlanda. Den stora ruschen var några dagar tidigare, berättar Dennis Sundberg.

Publicerad 17 december 2018

Dennis Sundberg är klubbord­förande för SSP-klubben på Arlanda. Han jobbar i en av flygplatsens WH Smith-butiker. Liksom alla butiker, kaféer och restauranger på Arlanda håller den öppet varje dag på året.
Vissa dagar är lugnare, andra mer stressiga.

I år lär den värsta julruschen bli 20–21 december. Då reser många till sina firanden runt om i landet eller utomlands.
– Det kommer att vara kaos här då, fullsmockat med folk. Det brukar vara lite grejer som händer. Björn Hellberg har suttit i avgångshallen och signerat böcker. En annan jul var det Jan Guillou. Då fick vi lasta in pallar med böcker. När Jens Lapidus var här, det var innan han slog igenom, så fick jag stå bredvid och försöka vara social. Det var ju ingen som visste vem han var då, så det var inte direkt kö.

Julafton brukar det vara lugnare på flygplatsen. På terminal fem – stora utlandsterminalen – skockas visserligen solsugna chartersällskap. Julaftons morgon brukar innebära ett stort antal barnfamiljer på väg till Thailand eller anda resmål. De är favoritresenärerna, enligt Dennis Sundberg.
– Åtminstone när de är ute i tid. De brukar vara de gladaste resenärerna vi har här.

Julen är ändå mest till för barnen.

Men i övrigt råder stillhet.
– På fyran, där det mest är inrikes, är julafton nog årets lugnaste dag. Samma sak på nyårsafton och nyårsdagen, säger Dennis Sundberg.
För honom kvittar det egentligen lika om han säljer godis och tidningar på julafton eller om han bänkar sig framför Kalle Anka.
– Men min sambo älskar jul. Och sedan vi fick barn känns det viktigare att vara med dem. Julen är ändå mest till för barnen.

Nyårsafton kommer Dennis inte undan. Varje månadsslut ska butiken inventeras, och som skiftledare förväntas han vara på plats. Å andra sidan brukar personalen vara på gott humör. För många stundar festligheter, och har de tur avgår den sista flighten i rimlig tid.
– Ibland händer det att det går ett plan 23.55. Och då måste ju alla hålla öppet. Då kan det bli lite sura miner, säger Dennis Sundberg.