”Jag vill bli riktigt bra på tårtor”
Elin Lundahl fick HRF:s stipendium för studenter i våras. Foto: Charlotta Bäckström
Porträttet ELIN LUNDAHL

”Jag vill bli riktigt bra på tårtor”

I våras fick Elin Lundahl HRF:s stipendium för studenter. Pengarna ska gå till egna knivar och utstansare – ett måste för en nybakad konditor. – Bakning är ett perfekt sätt att få utlopp för kreativiteten, säger hon.

Publicerad 15 oktober 2018

I våras fick Elin Lundahl Hotell- och restaurangfackets stipendium för studenter. Det blev 3 500 kronor till egna knivar och utstansare för att göra riktigt fina tårtdekorationer.
Då skulle hon snart gå ut livsmedels­programmet med inriktning på konditori och bageri. Nu är hon ute i arbetslivet. I somras arbetade hon i kallskänken på Duvanders konditori i Kristianstad.
– Det har varit många tidiga pass som börjat halv sex, men så är det ju inom yrket. Man börjar med beställningar och frukost, sedan fixar man mackor och förbereder lunchen. Man måste alltid ligga steget före. Det har varit jätteroligt. Jag tycker om tempot och så har jag klickat bra med mina kollegor.

Du gjorde en del av din praktik på Duvanders också?
– Ja, jag var först på Operakällaren i Stockholm men ville inte vara i väg hemifrån så länge. Jag fick lov att dela upp praktiken och lyckades få två veckor på Duvanders också. Det ångrar jag inte. De tog in mig som en i gänget och jag fick prova att göra allt möjligt på båda ställena. Jag gjorde bakelser, bröd, glass, sorbeter. Det var kul att få spritsa små marshmallows. Det var riktigt häftigt att få lära sig så mycket.

Hur var det att börja jobba på riktigt?
– Det är tur att man har praktiken, skulle man komma direkt från skolan blev det nog en chock. På en restaurang har du dina uppgifter och en tid som allt ska vara färdigt till. I skolan kan man skjuta upp det om man inte är klar. Men skolan behövs ju också, utan den hade det tagit mycket längre tid att få kunskapen.

Elin Lundahl

Ålder: 19 år. Jobb: Inhopp på Duvanders i Kristianstad, söker heltidsjobb. Familj: Mamma, pappa, två bröder och pojkvän. Knepigaste bakverket i början: Biskvier, svårt att få rätt form. Fritidsintressen: Fotboll, ridning, bakning.

Vad vill du jobba med på sikt?
– Jag vill ju helst jobba med kakor, baka och allt som har med det att göra. Det började redan när jag var liten. Min mamma bakade och vi tittade på bak- och matlagningsprogram. När jag sommarjobbade i kök fattade jag att matlagning inte riktigt var min grej, det är bakning jag ska hålla på med. Jag har alltid varit pysslig så detta är ett perfekt sätt att få utlopp för kreativiteten.

Vilken sorts bakverk gör du helst?
– Just nu är jag väldigt intresserad av modellering av marsipan. Jag fick prova det under praktiken och jag har kollat mycket på sociala medier och tv. Hemma blir det mest bullar. Jag ska prova ett recept som jag fick av min handledare på Operakällarens konditori­avdelning, smör- och citronbullar doppade i socker. Dem skulle jag kunna leva på!

Var fikar du helst själv?
– Jag gillar klassiska konditorier som Duvanders eller Ritz hem­ma i Sölvesborg. Båda har svårslagen chokladtårta. När jag var med familjen i USA i somras var det roligt att kolla in både lokala småställen och stora bagerier.

Om att vara med i HRF

»Jag gick med i början av gymnasiet och jag ska fortsätta att vara med. Vi har fått information i skolan om vad man har rätt till och vad facket kan hjälpa till med. Det är bra att vara med om olyckan är framme eller man blir lurad någonstans.«

Hur gjorde du förresten för att få stipendiet?
– Min lärare tyckte att jag skulle söka, sedan var det bara att fylla i ansökan och hoppas. Jag skrev att jag ville utveckla mig och ha bra grejer att arbeta med. Det är alltid bra att ha med sina egna verktyg och på vissa ställen måste man ha det. Under min praktik i Malmö fick jag låna knivar, paletter, pincetter och stansar, men egentligen skulle man ha eget.
Jag har gjort lite tårtor i skolan, men inte på den nivå jag vill till. Men man måste börja någonstans, lära sig lite tekniker. Jag vill bli riktigt bra på tårtor och bakelser, inte bara dekorationerna utan också allt det där med att kombinera smaker och hitta nya komponenter.

Vad har du för planer närmaste tiden?
– Nu i höst ska jag söka till de ställen som finns. Får jag inget inom konditori och bageri får jag söka något annat så länge, jag måste ju få in pengar. Men jag hoppas att det dyker upp något här på Duvanders. Kanske till och med i konditoridelen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här