Nyheter STIPENDIUM

De fick HRF:s stipendium

Knivar, utstansare, kockskor och kurser. Det blir resultatet av Hotell- och restaurangfackets första studiestipendium. Fyra stipendiater får 3 500 kronor var.

Publicerad 11 juni 2018
De fick HRF:s stipendium
Melinda Höglund fick stipendium för att gå en baristautbildning. Foto: Colourbox, Privat

Det är första gången som HRF delar ut stipendiet, som riktar sig till elever som går sista året på en hotell- och restaurangutbildning och är studerandemedlemmar i HRF. Tanken är att pengarna ska användas för att höja yrkeskompetensen.

Melinda Höglund är en av stipendiaterna. Hon ska använda pengarna till en baristakurs.
– Jag är väldigt intresserad av kaffe och vill kunna experimentera lite, kanske göra nya roliga syrups till exempel.

Melinda tar i år studenten på restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Parkskolan i Örnsköldsvik. Hennes lärare tipsade om att söka stipendiet. I sommar ska hon arbeta på Pinchos i Örnsköldsvik.

Det var HRF:s Centrala ungdomskommitté som föreslog stipendiaterna bland de sökande. Det fanns 15 000 kronor att dela ut, till en eller flera sökande. Ledamoten Gustaf Rosengren berättar att de gick igenom de 21 ansökningar som kommit in och tittade på motiveringar och behov.
– Vi kunde inte bestämma oss för en enda stipendiat. Vi tyckte att alla de fyra var värda pengarna. De 3 500 kommer inte täcka hela kostnaden, men det blir en hjälp på traven.

De andra stipendiaterna var Gino Lundqvist, vuxenelev på Stockholms Hotell- och restaurangskola, som ska använda sitt stipendium till en sylvass japansk kniv och riktiga kockskor, Karl Aronsson, Ester Mosesons gymnasium, Göteborg, som vill bredda sina kunskaper genom att gå en sommelierkurs, samt Elin Lundahl som går restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning på konditori och bageri på Vägga gymnasieskola i Karlshamn. Hon ska använda sina pengar till verktyg och tillbehör.
– När jag gått på skolan och haft praktik har jag fått låna verktyg, men nu när jag ska börja jobba som konditor vill jag ha egna knivar och utstansare.

 

 

Nyheter sommarjobb

Unga luras på arbetstimmar

Solskensavtal, uppsägningar och lön. Det är vad unga sommarjobbare har frågor om, enligt Fackets hjälptelefon.

Publicerad 8 augusti 2018 Kommentera
Unga luras på arbetstimmar
Många sommarjobbare får ändringar i schemat beroende på kundtillströmningen, berättar Ola Palmgren. Foto: Maria Groth/Mostphotos, Privat

De flesta som ringer till LO:s hjälptelefon jobbar inom restaurang- och kaféverksamhet, som har många säsongsanställda. Frågor om arbetstid är absolut vanligast.
– Det är jättemånga som hör av sig som har fått ett schema men som får besked att de kan gå hem, jobba kortare dagar eller inte behöver komma in på schemalagd tid, för att det inte finns så mycket att göra, säger Ola Palmgren på Fackets hjälptelefon.

Tyvärr har vi haft en hel del som ringer och gråter.

Han menar att det är en typ av solskensavtal, som inte har så mycket att göra med vädret, utan snarare med kundtillströmningen.
Många hör också av sig och undrar över hur snabbt de kan komma ifrån en arbetsplats de inte trivs på.
– Tyvärr har vi haft en hel del som ringer och gråter och undrar vad de ska göra, om de kan sjukskriva sig under uppsägningstiden.

Det här gäller

  • Om du har fått ett schema har du rätt att jobba de timmar som angetts. En schemaändring ska göras minst två veckor i förväg. Informera din chef om att du tänker jobba enligt schemat.
  • Om du vill säga upp dig har du i regel alltid en uppsägningstid. Det ska stå i ditt anställningsavtal eller kollektivavtal hur lång den är.

Gemensamt för sommarjobbarna som ringer hjälptelefonen är att de ofta saknar anställningsbevis, eller har bristfälliga sådana.
– Det är ett problem att så många inte är med i facket. Det gör det svårt för oss att hjälpa dem på något annat sätt än att tala om vad som gäller. Många unga är förundrade över att det inte finns en myndighet eller liknande som ser till att arbetsgivare sköter sig.

I den bästa av världar hör de unga av sig innan de skriver på ett anställningskontrakt, för att försäkra sig om att det man undertecknar är schyst. Men de som gör det är lätträknade.
– Vi har haft ett sådant samtal på hela sommaren, säger Ola Palmgren, som betonar att de flesta arbetsgivare trots allt är schysta.

Nyheter KONKURS

Allt fler konkurser i branschen

Konkurserna ökade kraftigt under juli. Hotell- och restaurang är en av de mest drabbade branscherna, med 55 procent fler konkurser jämfört med samma månad förra året.

Publicerad 6 augusti 2018 Kommentera
Allt fler konkurser i branschen
Konkurserna ökar men det går ändå bra för branschen. Foto: Colourbox

Antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen ökade drastiskt under juli, visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget UC. I år gick 34 företag omkull, att jämföra med 22 under juli 2017. Detta innebär en ökning med 55 procent. Hittills under året har konkurserna inom branschen ökat med 17 procent.

Totalt sett ökade konkurserna med 41 procent jämfört med juli förra året. Det är den största ökningen som UC mätt under flera år. Andra särskilt drabbade branscher är bland andra byggindustrin och detaljhandeln.

UC tror att den negativa trenden inom hotell- och restaurang kommer att fortsätta ett tag, men menar att det inte måste ses som att konjunkturen vänder ned.

Per Persson, avtalssekreterare HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

Per Persson, avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket, påpekar att branschen aldrig har gått bättre än vad den gör nu.
– Ökningen av konkurser under juli är stor i procent men det rör sig inte om så många företag. Det finns alltid företagare som inte är kunniga eller som har fel läge för sin verksamhet. Då är det sunt att de inte fortsätter.

I vissa fall kan det också röra sig om bolag som i praktiken har liten eller ingen verksamhet, tror Per Persson.
– Det finns de som flyttar över sina tillgångar till ett nytt bolag och försätter det gamla som har skulder i konkurs.

Nyheter arbetsrätt

Provanställning avbröts efter vab

En HRF-medlem i Varberg var provanställd på en snabbmatsrestaurang. Hon behövde vabba ett par dagar, och då ska arbetsgivaren ha avbrutit hennes anställning. Brott mot föräldraledighetslagen anser facket och stämmer i Arbetsdomstolen.

Publicerad 12 juli 2018
Provanställning avbröts efter vab
Arbetsdomstolen får avgöra om arbetsgivaren brutit mot föräldraledighetslagen. Foto: Sofia Andersson

I februari började HRF-medlemmen sin provanställning på restaurangen. Hon var ensamstående förälder och hade fått ett schema som var anpassat till situationen. Kvällspassen var inlagda enbart de veckor som hon inte hade barnet.

Efter en vecka blev barnet sjukt. Den anställda meddelade att hon var tvungen att vabba dagen efter, en måndag. Under måndagen skickade hon ett sms om att hon måste vara hemma en dag till.

Då ringde chefen upp. Han ska enligt stämningsansökan ha sagt att det inte fungerade att ha en anställd som har barn, och att hon inte behövde komma tillbaka till arbetet. Kvinnan kontaktade Hotell- och restaurangfacket samma dag.

Arbetsgivaren ska sedan ha skickat sms om att kvinnan kunde få fortsätta arbeta, om hon jobbade till kl. 20 eller kl. 21 samtliga veckodagar.
Detta satte kvinnan i ”en för henne omöjlig situation, som är att jämställa med att [företaget] har avbrutit provanställningen” enligt stämningsansökan.

Förhandlingar med Hotell- och restaurangfacket ledde inte till någon lösning, och ärendet lämnades över till LO-TCO Rättsskydd. I stämningsansökan skriver de att arbetsgivaren har missgynnat den anställda av skäl som har samband med föräldraledighet.
Rättsskyddet kräver att arbetsgivaren betalar 100 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Arbetsgivare har rätt att avsluta en provanställning utan att ange skäl. Men det finns andra regler som måste följas. Om en provanställning avbryts av skäl som har samband med någon diskrimineringsgrund eller på grund av föräldraledighet kan det vara ett brott mot diskrimineringslagen eller föräldraledighetslagen.

 

 

Fråga om jobbet.
137
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här