Nyheter STIPENDIUM

De fick HRF:s stipendium

Knivar, utstansare, kockskor och kurser. Det blir resultatet av Hotell- och restaurangfackets första studiestipendium. Fyra stipendiater får 3 500 kronor var.

Publicerad 11 juni 2018
De fick HRF:s stipendium
Melinda Höglund fick stipendium för att gå en baristautbildning. Foto: Colourbox, Privat

Det är första gången som HRF delar ut stipendiet, som riktar sig till elever som går sista året på en hotell- och restaurangutbildning och är studerandemedlemmar i HRF. Tanken är att pengarna ska användas för att höja yrkeskompetensen.

Melinda Höglund är en av stipendiaterna. Hon ska använda pengarna till en baristakurs.
– Jag är väldigt intresserad av kaffe och vill kunna experimentera lite, kanske göra nya roliga syrups till exempel.

Melinda tar i år studenten på restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Parkskolan i Örnsköldsvik. Hennes lärare tipsade om att söka stipendiet. I sommar ska hon arbeta på Pinchos i Örnsköldsvik.

Det var HRF:s Centrala ungdomskommitté som föreslog stipendiaterna bland de sökande. Det fanns 15 000 kronor att dela ut, till en eller flera sökande. Ledamoten Gustaf Rosengren berättar att de gick igenom de 21 ansökningar som kommit in och tittade på motiveringar och behov.
– Vi kunde inte bestämma oss för en enda stipendiat. Vi tyckte att alla de fyra var värda pengarna. De 3 500 kommer inte täcka hela kostnaden, men det blir en hjälp på traven.

De andra stipendiaterna var Gino Lundqvist, vuxenelev på Stockholms Hotell- och restaurangskola, som ska använda sitt stipendium till en sylvass japansk kniv och riktiga kockskor, Karl Aronsson, Ester Mosesons gymnasium, Göteborg, som vill bredda sina kunskaper genom att gå en sommelierkurs, samt Elin Lundahl som går restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning på konditori och bageri på Vägga gymnasieskola i Karlshamn. Hon ska använda sina pengar till verktyg och tillbehör.
– När jag gått på skolan och haft praktik har jag fått låna verktyg, men nu när jag ska börja jobba som konditor vill jag ha egna knivar och utstansare.

 

 

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här