Nyheter sök stipendier

Så fyndar du bland fonderna

Svenska stiftelser är värsta skattgömman. Varje år delar de ut fondmedel för miljontals kronor. De saknar bara en sak – din ansökan! Här är några av alla de möjligheter som finns.

Publicerad 29 januari 2018
Så fyndar du bland fonderna
Stiftelser är en riktig skattgömma. Illustration: Anna Nilsson

1 Om du pluggar eller vill plugga. Studier är det absolut största stipendie­området. Hos länsstyrelsen finns hundra­tals olika ­stipendier. Visita har ett stipendium som går att söka om du är under 30 år och exempelvis vill gå en YH-utbildning. Hotell- och restaurangfackets studiestipendium går till studerandemedlemmar på väg ut i arbetslivet.

2 Om du är branschkvinna. Malin Söderströms stipendium är ett utbildningsstipendium för kvinnliga kockar eller konditorer, under 23 år. I år tar stipendiet paus och går att söka igen 2019. Krögaren Suzanne Wohlins stipendium går till en ­engagerad kvinna med framtidstro och minst fem års erfarenhet från kök eller matsal.

3 Om du vill gå tvärfacklig kurs. LO:s stipendiefond ger ersättning för förlorad inkomst om du går en tvärfacklig utbildning. Stipendiet är 110 kronor per timme. Anmäler du dig till en kurs sköter arrangören ofta det praktiska.

4 Om ni är bra på husmanskost. Sällskapet »Grynkorvens vänner« delar ut 5 000–20 000 kronor till person eller personer som arbetar med att »tillverka, bereda eller servera rejäl husmanskost« av bra råvaror, gärna med lokal prägel från Skaraborgstrakten. Läs mer på grynkorv.se.

5 Om du är göteborgare från branschen. Göteborgs HRC Understödsfonds stiftelse har fondmedel för behövande »vilka varit eller är sysselsatta inom hotell-, restaurang- eller cafébranschen i Göteborg med omnejd.« Fonden ger inte bidrag till resor och studier.

6 Om du är pensionär. Gustaf Fränckels understödsstiftelse för restauranganställda är till för dig som jobbar eller jobbat på restaurang och behöver stöd. Förtur för folk från Hasselbacken eller Berns i Stockholm. Visita förvaltar flera stiftelser som också delar ut bidrag till behövande som varit verksamma i hotell- och restaurangbranschen.

Så lyckas du med ansökan

  • Många stiftelser har formuleringar som är ålderdomliga. Kontakta den som är handläggare för stiftelsen om du är osäker.
  • Skriv en personlig och tydlig ansökan där du förklarar varför du ska ha stipendiet. Fatta dig kort.
  • Kolla hur ansökan ska skickas, och var ute i god tid – det är vanligare med papperspost än mejl.
  • Använd inte exakt samma ansökan till olika stipendier.

7 Om du bor i en kommun. Ibland räcker det med att bara bo i rätt stad eller i rätt län. Till exempel Axel och Ragnhild Westmans donationsfond, som har nästan fyra miljoner i kassan att fördela »åt behövande familjer eller ensamstående inom Halmstads kommun som till följd av någon omständighet kommit i ogynnsamt försörjningsläge«. Eller Thore Lindbergs stiftelse, som riktar sig till boende i Örebro län. Gå in på länsstyrelsens sida och sök på vad som finns i din kommun. Eller ta kontakt med kommunen eller landstinget där du bor och fråga om de förvaltar några fonder.

8 Om du är konstnärlig. Måleri, författande, musik, hantverk – det finns mängder av stiftelser som stödjer kulturutövare. Ofta ska konstnären vara från ett visst län eller en viss ort. Men man behöver inte alltid vara heltidskonstnär eller proffs. Börja med att söka i länsstyrelsens databas.

Nyheter Internationellt

HRF vill stoppa könsbaserat våld

I dag börjar världsfacket en kampanj för att få igenom en internationell konvention mot könsbaserat våld på jobbet. –Det skulle betyda mycket för hotell- och restaurangarbetare runt om i världen, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 14 februari 2018 Kommentera
HRF vill stoppa könsbaserat våld
Runt 35 procent av världens kvinnor har upplevt sexuellt eller fysiskt våld i hemmet, på offentliga platser eller på arbetsplatsen, enligt statistik från FN. Foto: Istockphoto

Sedan flera år tillbaka har den internationella fackföreningsrörelsen arbetat för en ILO-konvention mot könsbaserat våld på jobbet. Arbetet har gett resultat, i sommar ska frågan diskuteras för första gången på ILO:s internationella arbetskonferens.

Malin Ackholt
Malin Ackholt. Foto: Anna-Karin Nilsson

Men många stater stödjer inte konventionen och därför startar nu världsfacket ITUC den globala kampanjen ”Stop gender-based violence at work”.
– Metoo-rörelsen har ju visat vilket enormt samhällsproblem det här är. En ILO-konvention mot könsbaserat våld i arbetslivet skulle betyda mycket för kvinnor inom hotell- och restaurangbranschen runt om i världen. Många arbetar under hemska villkor, och trakasserierna kan komma från arbetsgivare och kollegor såväl som från kunder och gäster, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.

Fakta: ILO och Världsfacket ITUC

ILO är FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. I dag har ILO över 180 konventioner. Medlemsländerna kan välja att skriva under och ratificera konventionerna, det vill säga justera sin lagstiftning efter dem så att de blir till lag i landet.

Världsfacket ITUC organiserar 181 miljoner arbetare i 163 länder och regioner världen över.

Runt 818 miljoner kvinnor har upplevt sexuellt eller fysiskt våld i hemmet, på offentliga platser eller på arbetsplatsen, enligt statistik från FN. Det motsvarar 35 procent av världens kvinnor. I vissa länder är siffran upp emot 70 procent. Malin Ackholt menar att en internationell konvention mot könsbaserat våld kan vara ett viktigt verktyg, även om ILO inte har några sanktionsmöjligheter mot länder som bryter mot den.
– Det blir ändå en slags ”name and shame” effekt. Det är viktigt att Sverige ratificerar konventionen och blir ett föregångsland på det här området. Ju fler länder som skriver under, desto högre status får de här frågorna, säger Malin Ackholt.

Den internationella kampanjen ”Stop gender-based violence at work” pågår från den 14 februari till och med internationella kvinnodagen den 8 mars.

 

Nyheter kollektivavtal

Branschföretag gör tummen upp för kollektivavtal

Företagare i hotell- och restaurangbranschen är mer positiva till kollektivavtal än företag i andra branscher. Det visar en ny rapport som presenterades i dag.

Publicerad 13 februari 2018 Kommentera
Branschföretag gör tummen upp för kollektivavtal
Kollektivavtalet mellan HRF och Visita, det så kallade Gröna Riks. Foto: Anna-Karin Nilsson

Sju av tio företag i hotell- och restaurangbranschen har kollektivavtal. Det är högst andel av alla branscher, visar rapporten ”Hur fungerar kollektivavtalen?” som presenterades i dag. Bakom rapporten står Arbetsmarknadsekonomiska rådet, som bland annat gjort en stor enkätundersökning för att ta reda på hur företagen ser på kollektivavtalen.
– Företag som har kollektivavtal tycker att de ger företaget ett gott anseende och en bra relation till de anställda. De som inte har det tycker i större utsträckning att avtalen är krångliga och att det är dyrt, sade professor Lars Calmfors, när han presenterade rapporten.

Om rapporten

Rapporten ”Hur fungerar kollektivavtalen?” ges ut av Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Rådet består av experter som analyserar hur arbetsmarknaden fungerar, utifrån lönebildning, arbetsrätt och arbetsmarknadspolitik. AER är instiftat av Svenskt Näringsliv men arbetar oberoende.

Läs rapporten här: www.arbetsmarknadsekonomiskaradet.se/download/1605/

Rapporten visar också att synen på kollektivavtalen skiljer sig mycket mellan olika branscher. Mest negativa var företag i byggbranschen. Mest positiva var arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen, vilket förvånade rapportförfattarna.
– Man kunde ha förväntat sig att företagen i handeln och inom hotell- och restaurang skulle haft ungefär samma syn på kollektivavtalen, eftersom det finns många likheter mellan branscherna. Men det visade sig att det generellt var en betydligt mer positiv syn i hotell- och restaurangbranschen, sade Lars Calmfors.

Som en möjlig förklaring till det nämnde han att företagen inom handeln till exempel är missnöjda med ob-tilläggen, som de uppfattar som höga.

Forskarna har också undersökt hur vanligt det är med lokala fackklubbar. I hotell- och restaurangbranschen är det bara två procent av företagen som har lokala fackklubbar, vilket är den lägsta andelen av alla branscher.
– På företag där det finns en lokal fackklubb tycker man att det underlättar kommunikationen med de anställda och att det är lättare att förankra olika beslut, sade Lars Calmfors.

Nyheter Utbildning

Kockutbildare i blåsväder

Företaget Astar är den största leverantören av arbetsmarknadsutbildningar för kockar. Men efter en granskning har brister i deras SFI-utbildning upptäckts. –Vi följer företaget efter avslöjandet, säger Petter Carolusson, chef på Arbetsförmedlingen.

Publicerad 9 februari 2018 Kommentera
Kockutbildare i blåsväder
Företaget Astar är den största leverantören av arbetsmarknadsutbildningar för kockar. Foto: Colourbox

Företaget Astar håller i utbildningen ”Restaurang och storhushåll” på 37 orter i Sverige. Det gör företaget till den största leverantören av arbetsmarknadsutbildningar för kockar. Astar är också en stor leverantör av utbildning i svenska för invandrare, SFI, som köps av kommunen. En granskning gjord av Kalla fakta visar att företagets SFI-utbildning har stora brister. Bland annat utlovades två lärare om antalet elever var fler än 20. Men granskningen visar att en lärare kunde vara själv med 60 elever.

Petter Carolusson är enhetschef för externa tjänster på Arbetsförmedlingen. Han berättar att det kommit in klagomål på Astars utbildningar inom restaurang och storhushåll, där kockyrket ingår.
– Just nu pågår några ärenden som gäller den utbildningen, men Astar är inte ensamma om att ha ärenden på sig. Självklart följer vi utvecklingen efter avslöjandena i tv, säger han.

Det var i början av 2017 som Astar tecknade avtal med Arbetsförmedlingen om att hålla utbildningar inom restaurang och storhushåll. Upphandlingen gäller i två år. Lärartätheten ska enligt upphandlingen vara en lärare på 15 elever under praktiska moment, och en lärare på 20 elever under teoretiska moment.

Men Arbetsförmedlingen kommer inte att göra några extrakontroller av Astars kockutbildningar efter uppgifterna om lärarbristen på SFI-utbildningen.
– Vi har en uppföljningsmodell som är väl utarbetad. Kommer det in klagomål så gör vi oanmälda inspektioner. Vi kommer inte göra några kontroller utöver det vanliga på grund av avslöjandena, säger Petter Carolusson.

Mikael Torkeli som är försäljningschef för Astar tillbakavisar uppgifterna om bristerna i SFI-utbildningen. När det gäller kockutbildningen menar han att lärartätheten är god.
– Vi uppfyller de krav som finns i avtalet med Arbetsförmedlingen, säger Mikael Torkeli.

Fråga om jobbet.
131
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.