Svenska stiftelser är värsta skattgömman. Varje år delar de ut fondmedel för miljontals kronor. De saknar bara en sak – din ansökan! Här är några av alla de möjligheter som finns.
1 Om du pluggar eller vill plugga. Studier är det absolut största stipendieområdet. Hos länsstyrelsen finns hundratals olika stipendier. Visita har ett stipendium som går att söka om du är under 30 år och exempelvis vill gå en YH-utbildning. Hotell- och restaurangfackets studiestipendium går till studerandemedlemmar på väg ut i arbetslivet.
2 Om du är branschkvinna. Malin Söderströms stipendium är ett utbildningsstipendium för kvinnliga kockar eller konditorer, under 23 år. I år tar stipendiet paus och går att söka igen 2019. Krögaren Suzanne Wohlins stipendium går till en engagerad kvinna med framtidstro och minst fem års erfarenhet från kök eller matsal.
3 Om du vill gå tvärfacklig kurs. LO:s stipendiefond ger ersättning för förlorad inkomst om du går en tvärfacklig utbildning. Stipendiet är 110 kronor per timme. Anmäler du dig till en kurs sköter arrangören ofta det praktiska.
4 Om ni är bra på husmanskost. Sällskapet »Grynkorvens vänner« delar ut 5 000–20 000 kronor till person eller personer som arbetar med att »tillverka, bereda eller servera rejäl husmanskost« av bra råvaror, gärna med lokal prägel från Skaraborgstrakten. Läs mer på grynkorv.se.
5 Om du är göteborgare från branschen. Göteborgs HRC Understödsfonds stiftelse har fondmedel för behövande »vilka varit eller är sysselsatta inom hotell-, restaurang- eller cafébranschen i Göteborg med omnejd.« Fonden ger inte bidrag till resor och studier.
6 Om du är pensionär. Gustaf Fränckels understödsstiftelse för restauranganställda är till för dig som jobbar eller jobbat på restaurang och behöver stöd. Förtur för folk från Hasselbacken eller Berns i Stockholm. Visita förvaltar flera stiftelser som också delar ut bidrag till behövande som varit verksamma i hotell- och restaurangbranschen.
Så lyckas du med ansökan
- Många stiftelser har formuleringar som är ålderdomliga. Kontakta den som är handläggare för stiftelsen om du är osäker.
- Skriv en personlig och tydlig ansökan där du förklarar varför du ska ha stipendiet. Fatta dig kort.
- Kolla hur ansökan ska skickas, och var ute i god tid – det är vanligare med papperspost än mejl.
- Använd inte exakt samma ansökan till olika stipendier.
7 Om du bor i en kommun. Ibland räcker det med att bara bo i rätt stad eller i rätt län. Till exempel Axel och Ragnhild Westmans donationsfond, som har nästan fyra miljoner i kassan att fördela »åt behövande familjer eller ensamstående inom Halmstads kommun som till följd av någon omständighet kommit i ogynnsamt försörjningsläge«. Eller Thore Lindbergs stiftelse, som riktar sig till boende i Örebro län. Gå in på länsstyrelsens sida och sök på vad som finns i din kommun. Eller ta kontakt med kommunen eller landstinget där du bor och fråga om de förvaltar några fonder.
8 Om du är konstnärlig. Måleri, författande, musik, hantverk – det finns mängder av stiftelser som stödjer kulturutövare. Ofta ska konstnären vara från ett visst län eller en viss ort. Men man behöver inte alltid vara heltidskonstnär eller proffs. Börja med att söka i länsstyrelsens databas.