”Jag läser, smakar och vill utvecklas”
Samuel Falck, bartender. Foto: Erik Abel
Porträttet SAMUEL FALCK

”Jag läser, smakar och vill utvecklas”

Bartendern Samuel Falck i Umeå är en rastlös själ, men bakom baren har han hittat sin passion – cocktailskapande. Nej, vänta, inte passion utan besatthet.

Förra året var hektiskt för Samuel Falck i Umeå. Han flyttade, började på ett nytt jobb, gjorde gästspel på en bar i Malmö och reste till Bologna, där han som enda svensk tävlade i bartender­tävlingen »The vero bartender«.
– Jag vann inte, men jag är över lag nöjd med min insats. Jag hatar egentligen att stå framför folk och prata. Ett sällskap på fyra personer är perfekt, det älskar jag. Om det är 30 personer, då tycker jag att det är obekvämt och om det är 300 som dessutom ska bedöma dig då är det ännu värre. Men det är nyttigt att utmana sig. Hela resan var helt sjuk. Det var en riktig upplevelse i sig.

Var det din första tävling?
– Nja, det var min första riktigt stora tävling och min första globala final. Men jag har tidigare tävlat i mindre grejer. När jag jobbade på O’Learys år 2019 var jag med i Irish Coffee Open, en nationell Tullamore Dew-tävling. Jag vann och fick en resa till destilleriet på Irland.

Jag jobbade disk och skottade grogg.

Jobbet på Rex har gett Samuel Falck utrymme för cocktailskapande. Foto: Erik Abel

Hur hamnade du i branschen?
– Jag har haft en fot i restaurang­branschen sedan jag var tonåring. Jag hällde min första öl på en studentnation i Uppsala där min brorsa var ansvarig för en studentpub.
Efter gymnasiet fick jag jobb på O’Learys där jag jobbade disk och skottade grogg. De hade även serveringen på Björklövens Arena, där jag sålde öl i pauserna, och på Umåker som är Umeås travbana. Där krängde jag Mariestads på blåback och flygplansjäger till gubbar som bara betalade kontant. Jag har förutom det jobbat på ett burgarställe, en divebar och en lite finare restaurang med större fokus på mat och vin.

Vad ville du bli när du var liten?
– Jag vet inte riktigt. Jag var nog lite som andra barn, och ville jobba med akutsjukvård eller som brandman. Det skulle vara lite adrenalin.
Jag har alltid velat vara där det händer grejer. Jag är extremt lättuttråkad och har också extremt svårt att ha tråkigt. Jag känner mig lätt väldigt ostimulerad och rastlös om jag inte får utvecklas.

Och det får du bakom baren?
– Det beror på vilken bar, men ja, det tycker jag. När jag började här på Rex fick jag möjlighet att fördjupa mig i cocktailskapande och hur man skapar menyer. Det är betydligt större kreativ frihet, och färska råvaror. Jag får lägga tid på detaljer. Det är verkligen jättekul.

Jag har ingen passion för att blanda drinkar, jag är besatt.

Om Samuel Falck

Ålder: 24 år Gör: Jobbar som bartender på cocktail­baren Juliette på Rex i Umeå. Om facket: »Jag är medlem. Det tycker jag att de allra flesta borde vara. Jag tyckte att det var jävligt bra att gå en introkurs för att få koll. När jag var i kontakt med HRF här i Umeå fick jag jättebra hjälp.«

Vad är det som är så kul med cocktails?
– Jag tycker att det är väldigt roligt med historier. Efter att jag började här har jag blivit betydligt mer inbiten. Jag läser, smakar och vill utvecklas. Jag spenderar väldigt mycket tid, för mycket om du frågar andra, på att lära mig. Det är ambitiöst och lite extremt, men det funkar för mig.

Är du sådan som person?
– I allt. Om det är något som intresserar mig. Om det inte är något som intresserar mig så nej. Jag är bara glad att jag har hittat något som jag verkligen tycker är roligt och som jag kan lägga så mycket tid på. Jag har ingen passion för att blanda drinkar, jag är besatt.