Daniela Larsson är matteläraren som började i housekeeping. Redan i Rumänien var hon engagerad i facket, och omtanke om alla på jobbet är viktigt för henne. ”Även en praktikant som bara är där några veckor ska få frågor.”
Daniela Larsson är lokalstädare på Scandic Opalen i Göteborg. Titeln för housekeeping är numera service host, en del varvar med arbete i frukosten.
Men för Danielas del är arbetet detsamma, i dag har hon städat lobby, back office, omklädningsrum och relax.
– Jag gillar lokalstäd för jag kan organisera mig själv och ha många bollar i luften. Jag måste hela tiden tänka på vad jag ska göra sedan, det är som i schack. Man måste vara lite proaktiv, med gästerna också. Om du själv bor på hotell, vad vill du ha?
Vad gjorde du innan du började på Opalen?
– Jag var lärare i matte, engelska och franska i Rumänien, på en yrkesskola och som privatlärare. Jag studerade också ekonomi. Sedan träffade jag min man, skulle vara i Sverige två månader men nu har det gått 22 år. När jag gick på sfi sökte jag jobb här, husfrun frågade »kan du börja i morgon« och det kunde jag.
Husfrun frågade ’kan du börja i morgon’ och det kunde jag.
Vad krävs för en god standard på städningen?
– Alla gäster får frågor om hur vistelsen har varit, om value for money och cleanliness. Det är klart att vi vill ha bra resultat. Så vi har strategier. På helgerna när det kommer mycket Lisebergsfamiljer har vi runners som plockar undan skräp så att de som har rumsstäd bara kan gå in och ta det. Om en kollega har ont i axlarna efter 30 år försöker vi hitta lite bättre arbetsuppgifter.
Vad fick dig att engagera dig fackligt?
– Efter ett par år gjorde jag klart mina studier i Rumänien på distans, tog en kandidatexamen i företagsekonomi och fick den validerad i Sverige. Jag tänkte att det skulle gå att jobba inom det, kanske här på hotellet.
Men när det inte blev så valde jag att satsa på facket. Först var jag bara ledamot i vår klubb, sedan frågade Janne Wallmark som var klubbordförande om jag kunde ta lite mer ansvar. Han är min förebild som jag fortfarande kan ringa till om jag undrar något. Nu har jag sju olika uppdrag och är klubbordförande sedan 2017.
Varje måndag ringer jag nya medlemmar i Väst, hemifrån.
Var du med i facket som lärare?
– Ja. Facket i Rumänien har inte samma inflytande som här, det är inte på samma nivå. Men jag var med och både strejkade och demonstrerade.
Mer om Daniela
- Ålder: 55 år.
- Gör: Service host på Scandic Opalen, Göteborg.
- Uppdrag: Bland annat klubbordförande, huvudskyddsombud, försäkringsinformatör, ledamot i avdelningsstyrelsen och regionalt skyddsombud.
- Om facket: ”Ombudsmännen är till så stor hjälp och gör ett så viktigt arbete. Varje gång är de där och svarar. De lyfter oss i klubbarna och hela organisationen.”
Hur mycket tid lägger du på facket?
– Jag har kämpat i många år för att få mer facklig tid på schemat. Nu har jag två timmar i veckan och kan ta en dag när det behövs. Jag har en förstående chef som vill att vi alla ska må bra på jobbet.
– Jag är ledamot i avdelningsstyrelsen också. Varje måndag ringer jag nya medlemmar i Väst, hemifrån. Jag välkomnar dem och ger en kort information, lite beroende på hur mycket tid de har att prata. Det är också ett sätt att hitta potentiella förtroendevalda som vill ta ansvar på jobbet.
Vad är viktigt för att få i gång engagemang?
– När jag är ute som regionalt skyddsombud märker jag att det är svårt att få medlemmar att träffas. Många kommer och går, då blir det svårt att bilda klubb. På mitt jobb tänker jag på att alla ska vara med när vi sitter tillsammans och pratar och skojar. Även en praktikant som bara är där några veckor ska få frågor. Vi bryr oss om alla oavsett om de är nya eller har jobbat länge.