En tranbärssås som är helt fantastisk till rispatén, linsbiffarna eller helt vanliga köttbullar.
- 500 g frysta tranbär eller lingon
- 3 dl + ½dl apelsinjuice, gärna blodapelsin
- 1 msk finhackad färsk ingefära
- 3 dl socker
- ½ dl portvin, madeira eller PX-sherry
- majsstärkelse, exempelvis Maizena
- (eventuellt 1 tsk Colemans senapspulver)
Gör så här:
- Koka upp tranbär, apelsinjuice, ingefära och socker i en liten kastrull. Låt sjuda sakta 15 minuter. Rör ner portvinet.
- Rör ut majsstärkelsen i ½ dl kallt vatten. Rör ner i såsen och sjud några minuter under omrörning. Rör ner senapspulver om du vill ha en skarpare smak.
- Häll över i en mycket ren burk. Låt såsen svalna och kyl. Såsen håller sig flera veckor i kylen.