Gröna rätter är välkomna inslag på julbordet. Servera ett smakrikt vin till biffarna och en liten sherry eller ljus ale till julpatén.
Julen är fylld av ätande. Dignande bufféer av animaliskt protein som skinka, prinskorv och köttbullar följs av sill, lutfisk och lax. Efter ost, tomtegröt och gottebord gör sig mättnaden snabbt påmind och vi äter mer än vi mäktar med.
Då är gröna rätter välkomna inslag i jultraditionen, det feta byts mot lättare ingredienser utan att tulla på de traditionsenliga julkryddningarna.
Till klassiska juldrycker räknas öl, snaps och mumma. Det är rikliga smaker som inte tillskrivs någon större syra, istället viss sötma.
När julbordet är grönare smyger sig vin in bland kombinationerna. Kryddiga linsbiffar passar både vita och röda viner, det krävs smakrikt av drycken, gärna med kryddigt i smakbilden. Chardonnay, viognier, sangiovese och syrah är några av druvorna som vi rekommenderar. Välj viner från svalare klimat, stramheten gör nytta bland det feta på julbordet.
Paté och sherry gifter sig, drycken levererar i skymundan och för många är det en ny bekantskap. Några centiliter sval sherry möter de nötiga inslagen i patén och dryckens sälta dröjer sig kvar.
Julöl i all ära, men vi skippar de frodigare brygderna, istället faller ljus ale oss i smaken. Syra och tydlig beska bidrar till en fräschare julmiddag.