Kryddiga linsbiffar med gryn
Linsbullar. Foto: Linus Meyer
På menyn grön julmat

Kryddiga linsbiffar med gryn

Många vill äta grönare även till jul. Varför inte utöka julbordet med härliga vegorätter som älskas även av köttätare?

Publicerad 19 december 2016

24 små biffar

  • 500 g röda linser
  • ½ msk salt
  • 2 dl dansk rostad lök
  • 1 msk garam masala eller ½ msk mald spiskummin
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk lantbuljongpulver
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl kokta gryn, till exempel svart quinoa
  • 1/3 tsk bikarbonat
  • finrivet skal av  en liten citron
  • salt, nymald svartpeppar
  • 1 l neutral rapsolja till halvfritering
  • Till servering: gräddfil, tranbärssås eller chutney, örter

Gör så här:

  1. Blötlägg linserna i rikligt med vatten och salt 24 timmar. Låt rinna av i durkslag. Mixa linser, rostad lök, garam masala, potatismjöl, tomatpuré och buljongpulver till fint mos med stavmixer eller matberedare. Låt gärna svälla en timme.
  2. Skala, skiva och mortla vitlöken. (Pressa om du inte har mortel.) Vänd ner gryn, vitlök, bikarbonat och citronskal. Smaka av med salt och mycket svart­peppar.
  3. Hetta upp 3 cm olja i en stekpanna på hög medelvärme Provfritera gärna en biff först om den flyter ut kan du tillsätta ytterligare ½ dl potatismjöl.
  4. Klicka ner klickar med ½ dl smet i oljan. Jämna till biffarna med sked fritera cirka 3-4 minuter på varje sida tills de fått ordentlig färg. Du kan fritera 6-8 klickar åt gången. Låt rinna av på hushållspapper.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här