Många vill äta grönare även till jul. Varför inte utöka julbordet med härliga vegorätter som älskas även av köttätare?
24 små biffar
- 500 g röda linser
- ½ msk salt
- 2 dl dansk rostad lök
- 1 msk garam masala eller ½ msk mald spiskummin
- 1 dl potatismjöl
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk lantbuljongpulver
- 2 klyftor vitlök
- 2 dl kokta gryn, till exempel svart quinoa
- 1/3 tsk bikarbonat
- finrivet skal av en liten citron
- salt, nymald svartpeppar
- 1 l neutral rapsolja till halvfritering
- Till servering: gräddfil, tranbärssås eller chutney, örter
Gör så här:
- Blötlägg linserna i rikligt med vatten och salt 24 timmar. Låt rinna av i durkslag. Mixa linser, rostad lök, garam masala, potatismjöl, tomatpuré och buljongpulver till fint mos med stavmixer eller matberedare. Låt gärna svälla en timme.
- Skala, skiva och mortla vitlöken. (Pressa om du inte har mortel.) Vänd ner gryn, vitlök, bikarbonat och citronskal. Smaka av med salt och mycket svartpeppar.
- Hetta upp 3 cm olja i en stekpanna på hög medelvärme Provfritera gärna en biff först om den flyter ut kan du tillsätta ytterligare ½ dl potatismjöl.
- Klicka ner klickar med ½ dl smet i oljan. Jämna till biffarna med sked fritera cirka 3-4 minuter på varje sida tills de fått ordentlig färg. Du kan fritera 6-8 klickar åt gången. Låt rinna av på hushållspapper.