Paté på svartris
Paté på svartris. Foto: Linus Meyer
På menyn grön julmat

Paté på svartris

Det är lite extra pyssel med den lyxiga vegopatén med svartris, svamp, rotselleri och hasselnötter. Men resultatet är helt fantastiskt!

Publicerad 19 december 2016
  • Svart och rött ris (Finns av märket Saltå Kvarn på hälsokosthyllan. Vanligt råris funkar också, men blir inte lika vackert.)
  • 25 g torkade trattkantareller eller karljohan
  • 500 g rotselleri
  • 2–3 msk smör + smör till formen
  • 1 stor gul lök
  • 2 tsk salvia
  • ½ dl portvin, madeira eller PX-sherry
  • 5 dl kallt kokt (2 dl okokt) svart eller rött ris
  • ½ dl lantbuljongpulver
  • ½ dl potatismjöl
  • 4 små ägg
  • 1 ½ dl hasselnötter
  • 75 g färsk parmesan, finriven
  • salt, nymald svartpeppar
  • Till servering: tranbärssås

Gör så här:

  1. Blötlägg svampen. Halvera rotsellerin och skär bort skalet. Skär den i pyttesmå tärningar eller riv grovt med matberedare. Lägg i en stor stekpanna med smör, ½ tsk salt och börja steka på medelvärme.
  2. Skala och finhacka löken. Vänd ner löken med ­sellerin, och stek tills allt är gyllene och helt mjukt, cirka 20 minuter.
  3. Finhacka svampen. Vänd ner i fräset med salvian. Fräs ytterligare 5 minuter. Slå på portvinet och fräs 3 minuter. Låt svalna.
  4. Arbeta samman fräset med ris, buljongpulver, potatis­mjöl, ägg, nötter och parmesan i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
  5. Klä en form med bakplåtspapper. Smörj med smör. Klicka ner smeten och täck med ugnsfolie. Grädda i ugn 125 grader (varmluft) tills patén är fast och har en innertemperatur på 70 grader, cirka 45–60 ­minuter beroende på formen.
  6. Ta ut ur ugnen och lägg ett yoghurtpaket ovanpå som press. Låt svalna och kyl över natten under press. Lossa patén från formen med en kniv innan du stjälper upp den. Servera med vår goda tranbärssås.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här