Frisk fänkålssallad med riven citron
Fänkålssallad, uppe till vänster, perfekt till stekt fisk. Foto: Linus Meyer
På menyn på menyn

Frisk fänkålssallad med riven citron

Fiskens nya bästis! Frisk vårsallad med primörkänsla som passar till både lax och torsk.

Publicerad 15 april 2016

(Cirka 2 portioner)

  • 1 ½ dl tjockyoghurt, 10%
  • 2 msk fin olivolja
  • ½ dl strimlad basilika
  • 2 msk tunt skivad salladslök
  • riven fryst citron, efter behag
  • cirka ½ tsk socker
  • salt, svartpeppar
  • 1 stånd fänkål
  • 1 syrligt äpple, helst granny smith
  • 2 msk hackad mandel

Till servering:
stekt torsk, gärna skrei, bulgur med riven citron, strimlad spenat, kokta linser och hackad paprika.

Gör så här:

  1. Rör försiktigt samman yoghurt, olivolja, basilika och salladslök. Smaka av noga med riven fryst citron, socker, salt och svartpeppar.
  2. Skär fänkålen i fyra klyftor på längden. Skär bort den grova mittstocken om den är seg. Skiva resten mycket tunt. Använd gärna mandolin. Skala äpplet och skär i bitar. Skiva tunt.
  3. Vänd samman sås, fänkål och äpple. Låt stå och dra minst en kvart före servering. Strö över mandel vid servering.