Möt citronerna med syrlighet
Foto: Colourbox
På menyn Dryck

Möt citronerna med syrlighet

Citronernas syrlighet kräver drycker med mycket syra. Lätt och fruktigt vitt eller rosé passar fint. Eller varför inte äppelmust?

Publicerad 14 april 2016
2015 Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé, Chile, 2283, 89 kr, 750 ml Friskt och lingon­syrligt med jord­gubbar och hösthallon i fokus. Smakrikt nog att matcha sallad med grillad citron och lagrad hårdost.
2015 Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé, Chile, 2283, 89 kr. Friskt och lingon­syrligt, matchar sallad med grillad citron.

Citronernas syrlighet kräver drycker med mycket syra. Lätt och fruktigt vitt eller rosé passar fint. Eller varför inte äppelmust?
Citron förknippas med ultrasyrligt vilket i och för sig stämmer, men citrusfrukten bjuder mer än så.

Friskheten i citronen bidrar med fräschör i maten och skalet är aromatiskt. Rätt använd är ­citronen en fantastisk råvara och spelar stor roll i kombination med dryck.

Regel nummer ett är att syra dämpar syra, ju syrligare rätt desto mer syra krävs i drycken för en rundare helhet. Regel nummer två är att tydlig bitterhet från skalen förstärker eventuell bitterhet i drycken, något som kan hjälpa eller stjälpa en kombination.

2014 Château Haut-Cazevert, Frankrike, 4006, 99 kr, 750 ml Mynta och luzern samsas med krita och lime. Ett elegant vin som passar fänkåls­salladen här intill.
2014 Château Haut-Cazevert, Frankrike, 4006, 99 kr. Mynta och luzern samsas med krita och lime. Ett elegant vin som passar fänkåls­sallad.

Använd drycker med aromatiska inslag. Färska örter och mineral är toner som passar till citrus. Fruktdrivna, eleganta vita viner är bättre än viner med rundad frukt och tydliga ekfat. Välj viner från svala klimat snarare än från varma ursprung.

Till smakrika rätter med syrligt av citron och tydlig sälta kommer rosévinerna väl till pass. Välj frisk rosé med rejäl fruktkoncentration och utan onödig restsötma.

2013 Dr Loosen ­Riesling Beerenauslese, Tyskland, 5364, 115 kr, 187 ml Sött med härlig syra, inslag av nektarin, apelsin och inlagda päron passar efterrätt med lemon curd och ingefära.
2013 Dr Loosen ­Riesling Beerenauslese, Tyskland, 5364, 115 kr. Sött med härlig syra, inslag av nektarin, apelsin och inlagda päron.

Till efterrätter med citron krävs söt dryck med riklig syra, kombinationen blir då både mindre söt och mindre syrlig.

2015 Maglehem n:o 4, ­Sverige, 1958, 48 kr, 630 ml. Läcker smak av gula sensommaräpplen, örtkarameller och apelsinblom. Alkoholfritt till rätter med citrus.
2015 Maglehem n:o 4, ­Sverige, 1958, 48 kr. Läcker smak av gula sensommaräpplen, örtkarameller och apelsinblom.

Lika bra till rätter med citron är alkoholfria alternativ, exempelvis svensk äppelmust eller grönt te. Dryckerna dämpar syrligt i citrus och blir till en mjuk helhet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här