Citronernas syrlighet kräver drycker med mycket syra. Lätt och fruktigt vitt eller rosé passar fint. Eller varför inte äppelmust?
Citronernas syrlighet kräver drycker med mycket syra. Lätt och fruktigt vitt eller rosé passar fint. Eller varför inte äppelmust?
Citron förknippas med ultrasyrligt vilket i och för sig stämmer, men citrusfrukten bjuder mer än så.
Friskheten i citronen bidrar med fräschör i maten och skalet är aromatiskt. Rätt använd är citronen en fantastisk råvara och spelar stor roll i kombination med dryck.
Regel nummer ett är att syra dämpar syra, ju syrligare rätt desto mer syra krävs i drycken för en rundare helhet. Regel nummer två är att tydlig bitterhet från skalen förstärker eventuell bitterhet i drycken, något som kan hjälpa eller stjälpa en kombination.
Använd drycker med aromatiska inslag. Färska örter och mineral är toner som passar till citrus. Fruktdrivna, eleganta vita viner är bättre än viner med rundad frukt och tydliga ekfat. Välj viner från svala klimat snarare än från varma ursprung.
Till smakrika rätter med syrligt av citron och tydlig sälta kommer rosévinerna väl till pass. Välj frisk rosé med rejäl fruktkoncentration och utan onödig restsötma.
Till efterrätter med citron krävs söt dryck med riklig syra, kombinationen blir då både mindre söt och mindre syrlig.
Lika bra till rätter med citron är alkoholfria alternativ, exempelvis svensk äppelmust eller grönt te. Dryckerna dämpar syrligt i citrus och blir till en mjuk helhet.