Fenomenal till grillat kött, kyckling eller som enkel förrätt. Bara hälften av dressingen behövs till salladen. Resten gömmer du som en skatt i kylen.
(4–6 portioner)
- några nävar olika salladsblad
- bitar av grönsaker i säsong, som rädisor och gurka
- 1 dl finriven lagrad pecorino eller parmesan
- nymald svartpeppar
Krutonger:
- 2 riktigt tjocka skivor formbröd, gärna surdeg
- 2 krm salt
- 1 tsk fänkålsfrö
- 1–2 klyftor vitlök
- finrivet skal från 1 citron
- ½ dl olivolja
Dressing:
- 1 citron, gärna den du rivit skalet från
- 1 nypa strösocker
- 1 tsk ljust muscovadosocker eller farin
- ½ msk grov fransk senap
- drygt 1 dl riktigt god olivolja
- Krutonger: Riv brödet i ganska stora bitar. Mortla salt, fänkålsfrö och vitlök till fint mos. Mortla ner citronskalet. Rör ner olivoljan. Låt stå och dra ett tag.
- Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Skeda över kryddoljan och vänd runt. Rosta i ugn 200 grader tills krutongerna är knapriga och gyllenbruna.
- Dressing: Halvera citronen. Sockra citronens snittytor mycket lätt. Ställ dem med snittytan neråt i en stekpanna och sätt på hög värme. Citronen är färdig när snittytan är ordentligt brunsvart.
- Pressa saften och vispa ner senapen och sockret. Vispa ner oljan.
- Blanda salladen med hälften av dressingen och riven ost precis före servering. Strö över krutongerna.