Sallad med grillad citron
Grönsallad med grillad citrondressing.
På menyn

Sallad med grillad citron

Fenomenal till grillat kött, kyckling eller som enkel förrätt. Bara hälften av dressingen behövs till salladen. Resten gömmer du som en skatt i kylen.

Publicerad 15 april 2016

(4–6 portioner)

  • några nävar olika salladsblad
  • bitar av grönsaker i säsong, som rädisor och gurka
  • 1 dl finriven lagrad pecorino eller parmesan
  • nymald svartpeppar

Krutonger:

  • 2 riktigt tjocka skivor formbröd, gärna surdeg
  • 2 krm salt
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1–2 klyftor vitlök
  • finrivet skal från 1 citron
  • ½ dl olivolja

Dressing:

  • 1 citron, gärna den du rivit skalet från
  • 1 nypa strösocker
  • 1 tsk ljust muscovadosocker eller farin
  • ½ msk grov fransk senap
  • drygt 1 dl riktigt god olivolja
  1. Krutonger: Riv brödet i ganska stora bitar. Mortla salt, fänkålsfrö och vitlök till fint mos. Mortla ner citronskalet. Rör ner olivoljan. Låt stå och dra ett tag.
  2. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Skeda över kryddoljan och vänd runt. Rosta i ugn 200 grader tills krutongerna är knapriga och gyllenbruna.
  3. Dressing: Halvera citronen. Sockra citronens snittytor mycket lätt. Ställ dem med snittytan neråt i en stekpanna och sätt på hög värme. Citronen är färdig när snittytan är ordentligt brunsvart.
  4. Pressa saften och vispa ner senapen och sockret. Vispa ner oljan.
  5. Blanda salladen med hälften av dressingen och riven ost precis före servering. Strö över krutongerna.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här