Tomatsås med ingefära och currykryddad makrill. Lägg gärna till ännu mer smaker och servera med färska rädisor och koriander!
(4 portioner)
- 4 stora makrillfiléer med skinn
- 1 ½ msk currypulver
- ¾ dl vetemjöl
- salt
Tomatsås:
- ½ tsk bruna senapsfrön
- ½ dl finhackad schalottenlök
- ½ dl finhackad ingefära
- 600 g färska smakrika tomater
- 50+15 g smör + till stekning av makrill
- ½ dl finosherry eller 1 dl vitt vin
- 1 msk grönsaksbuljongpulver
- chiliflingor efter behag
- 1–2 msk sherryvinäger
- 1–2 msk råsocker
Till servering: råstekt färskpotatis med chili och paprikapulver, stekt salladslök, rädisor, koriander

Gör så här:
- Rosta senapsfröna i torr panna. Fräs sakta lök och ingefära i smör i en vid kastrull tills löken är helt mjuk, cirka 10–15 minuter. Grovhacka tomaterna under tiden. Slå på sherry och låt puttra någon minut.
- Tillsätt tomater, buljongkoncentrat, senapsfrön och chili. Låt puttra sakta utan lock i 20 minuter. Späd eventuellt med vatten. Tillsätt vinäger och socker, låt puttra i ytterligare 10–20 minuter.
- Mixa såsen hastigt. Smaka av med salt, vinäger och socker. Vispa ner den sista matskeden smör.
- Salta makrillen ordentligt på köttsidan och låt ligga i 10 minuter. Klappa filéerna torra. Blanda curry och mjöl. Vänd fisken i blandningen och stek på båda sidor i smör på hög medelvärme.