Currystekt makrill med het sötsyrlig tomatsås
Nyfångad makrill. Foto: Linus Meyer
På menyn

Currystekt makrill med het sötsyrlig tomatsås

Tomatsås med ingefära och currykryddad makrill. Lägg gärna till ännu mer smaker och servera med färska rädisor och koriander!

Publicerad 17 juni 2016

(4 portioner)

  • 4 stora makrillfiléer med skinn
  • 1 ½ msk currypulver
  • ¾ dl vetemjöl
  • salt

Tomatsås:

  • ½ tsk bruna senapsfrön
  • ½ dl finhackad schalottenlök
  • ½ dl finhackad ingefära
  • 600 g färska smakrika tomater
  • 50+15 g smör + till stekning av makrill
  • ½ dl finosherry eller 1 dl vitt vin
  • 1 msk grönsaksbuljongpulver
  • chiliflingor efter behag
  • 1–2 msk sherryvinäger
  • 1–2  msk råsocker

Till servering: råstekt färskpotatis med chili och paprika­pulver, stekt salladslök, rädisor, koriander

fiskafänge
Currystekt makrill med het, sötsyrlig sås.

Gör så här:

  1. Rosta senapsfröna i torr panna. Fräs sakta lök och ingefära i smör i en vid kastrull tills löken är helt mjuk, cirka 10–15 minuter. Grovhacka tomaterna under tiden. Slå på sherry och låt puttra någon minut.
  2. Tillsätt tomater, buljongkoncentrat, senapsfrön och chili. Låt puttra sakta utan lock i 20 minuter. Späd eventuellt med vatten. Tillsätt vinäger och socker, låt puttra i ytterligare 10–20 minuter.
  3. Mixa såsen hastigt. Smaka av med salt, vinäger och socker. Vispa ner den sista matskeden smör.
  4. Salta makrillen ordentligt på köttsidan och låt ligga i 10 minuter. Klappa filéerna torra. Blanda curry och mjöl. Vänd fisken i blandningen och stek på båda sidor i smör på hög medelvärme.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här