Torsk med remouladsås och ugnsbakad gädda, då säger traditionen öl. Men våga testa ett elegant rött eller fylligt vitt vin!
Ett gott glas vin till vardagsmiddagen, är det en sund vana eller onödig extravagans? En smaksak, i min värld njuter jag hellre några munnar vin flera dagar i veckan än dricker flera glas vid ett och samma tillfälle.
Framför allt för att det är en svårslagen måltidsdryck, ett torrt och fruktdrivet innehåll med naturlig syra och alkohol som framhäver övriga smaker.
Vinet har en fenomenal förmåga att på olika sätt »gifta sig« med maten, antingen understryker vinet smakerna på tallriken eller möter dem med full kraft. Resultaten av kombinationerna är sällan de samma.
Det är spännande att experimentera med olika vinstilar till olika maträtter.
Klassisk husmanskost som på ett eller annat sätt piffats till med oväntade kryddningar kombineras med smakrikt i glaset. Enligt svensk dryckestradition serveras oftast öl. Lager eller ale är gott till sälta och syrat i maten, smaker som ofta förekommer i husman.
Vin till husmanskost är okonventionellt, oavsett färg. Välj mellan elegant rött eller fylligt vitt, båda vinerna passar torsk med remouladsås eller gädda med fläsk. Viner med finstämd balans mellan frukt, syra och fat är fenomenala till smakrikt i mat.