Viner som passar till husman
Korkskruv i vinkork Foto: Colourbox
På menyn Dryck

Viner som passar till husman

Torsk med remouladsås och ­ugnsbakad gädda, då säger traditionen öl. Men våga testa ett elegant rött eller fylligt vitt vin!

Publicerad 17 juni 2016

Ett gott glas vin till vardagsmiddagen, är det en sund vana eller onödig extravagans? En smaksak, i min värld njuter jag hellre några munnar vin flera dagar i veckan än dricker flera glas vid ett och samma tillfälle.

2015 Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc, Sydafrika, 2051, 109 kr, Generöst och fruktdrivet, inslag av gula frukter, honung och lime passar fantastiskt till gädda och fläsk.
2015 Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc, Sydafrika, 2051, 109 kr. Generöst och fruktdrivet, fantastiskt till gädda och fläsk.

Framför allt för att det är en svårslagen måltidsdryck, ett torrt och fruktdrivet innehåll med naturlig syra och alkohol som framhäver övriga smaker.
Vinet har en fenomenal förmåga att på olika sätt »gifta sig« med maten, antingen understryker vinet smakerna på tallriken eller möter dem med full kraft. Resultaten av kombinationerna är sällan de samma.

Nils Oscar God ­Lager, Sverige, 1305, 19:90, 330 ml. Helgjutet till makrillen, aromatisk och fylld av honungs­karamell, örter och rostat bröd.
Nils Oscar God ­Lager, Sverige, 1305, 19:90, 330 ml. Helgjutet till makrillen, aromatisk smak av honungs­karamell, örter och rostat bröd.

Det är spännande att experimentera med olika vinstilar till olika maträtter.
Klassisk husmanskost som på ett eller annat sätt piffats till med oväntade kryddningar kombineras med smakrikt i glaset. Enligt svensk dryckestradition serveras oftast öl. Lager eller ale är gott till sälta och syrat i maten, smaker som ofta förekommer i husman.

 

2014 Manifesto Nero d’Avola, Italien, 2680, 79 kr. Syltigt men elegant, ett rödvin som är läckert och lättdrucket. Gott till torsk.
2014 Manifesto Nero d’Avola, Italien, 2680, 79 kr. Syltigt men elegant, ett rödvin som är läckert och lättdrucket. Gott till torsk.

Vin till husmanskost är okonventionellt, oavsett färg. Välj mellan elegant rött eller fylligt vitt, båda vinerna passar torsk med remouladsås eller gädda med fläsk. Viner med fin­stämd balans mellan frukt, syra och fat är fenomenala till smakrikt i mat.