Har du haft riktig fiskelycka och dragit upp en gädda lagom stor för en ugnsform? Baka den hel i ugn med sidfläsk- och vitlöksfyllning!
(6 portioner)
- 1 hel gädda, cirka 1 ½ kg
- 2 vitlöksklyftor
- ½ msk salt
- mycket nymald svartpeppar
- 1 dl sherryvinäger eller äppelcidervinäger
Fyllning:
- 8 färska vitlöksklyftor
- 2 stunsiga purjolökar
- 125 g rökt sidfläsk
- 50 g smör
- 2 msk grovhackad färsk timjan
- 2 lagerblad, fint smulade
- svartpeppar
Till servering: pressad potatis, tomatsallad
Gör så här:
- Ta ur och tvätta gäddan noga i kallt vatten. Mortla vitlök med salt och svartpeppar, blanda ner en liten skvätt av vinägern och smörj blandningen inuti fisken.
- Lägg gäddan i en ugnsfast form. Ställ in i ugn och sätt den på 225 grader.
- Baka gäddan tills ryggfenan lossnar lätt och innertemperaturen är cirka 65 grader. Det tar drygt en timme. Ös flera gånger med vinäger.
- Gör fyllningen under tiden: Skiva vitlöken tunt. Rengör purjon och skär i centimetertjocka skivor. Tärna fläsket.
- Lägg fyllningen i en stekpanna med smör och blanda med timjan, lagerblad och peppar. Fräs tills det mjuknat och lägg i formen med gäddan mot slutet av tillagningen.