Bakad vitlöksgädda med vinäger, purjo och fläsk
Nyfångad gädda bakad i ugn med purjo och fläsk. Foto: Linus Meyer
På menyn

Bakad vitlöksgädda med vinäger, purjo och fläsk

Har du haft riktig fiskelycka och dragit upp en gädda lagom stor för en ugnsform? Baka den hel i ugn med sidfläsk- och vitlöksfyllning!

Publicerad 17 juni 2016

(6 portioner)

  • 1 hel gädda, cirka 1 ½ kg
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ msk salt
  • mycket nymald svartpeppar
  • 1 dl sherryvinäger eller äppelcidervinäger

Fyllning:

Helstekt vitlöksgädda.
Ugnsbakad vitlöksgädda.
  • 8 färska vitlöksklyftor
  • 2 stunsiga purjolökar
  • 125 g rökt sidfläsk
  • 50 g smör
  • 2 msk grovhackad färsk timjan
  • 2 lagerblad, fint smulade
  • svartpeppar

Till servering: pressad potatis, tomatsallad

Gör så här:

  1. Ta ur och tvätta gäddan noga i kallt vatten. Mortla vitlök med salt och svartpeppar, blanda ner en liten skvätt av vinägern och smörj blandningen inuti fisken.
  2. Lägg gäddan i en ugnsfast form. Ställ in i ugn och sätt den på 225 grader.
  3. Baka gäddan tills ryggfenan lossnar lätt och innertemperaturen är cirka 65 grader. Det tar drygt en timme. Ös flera gånger med vinäger.
  4. Gör fyllningen under tiden: Skiva vitlöken tunt. Rengör purjon och skär i centimetertjocka skivor. Tärna fläsket.
  5. Lägg fyllningen i en stekpanna med smör och blanda med timjan, lagerblad och peppar. Fräs tills det mjuknat och lägg i formen med gäddan mot slutet av tillagningen.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här