Bakade nektariner med nötsmulor
Bakade nektariner med hasselnötssmulor. Foto: Linus Meyer
På menyn sommarfrukt

Bakade nektariner med nötsmulor

Små läckra smulor som passar både till bakad frukt och rå.

Publicerad 5 juli 2018

Eventuella överblivna hasselnötssmulor sparar du i glasburk till andra köksäventyr. Allergi mot nötter? Välj melonkärnor i stället.

(4–6 portioner)

  • 1 kg nektariner
  • ¾ dl socker
  • 1 tsk majsstärkelse

Smulor:

  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 2 dl hasselnötter
  • 2 dl havregryn
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk mald kardemumma eller ingefära
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 150 g smör, i bitar

Till servering: glass eller grädde, sommarörter

  1. Skär nektarinerna i klyftor. Vänd runt med socker och majsstärkelse i en skål. Låt stå.
  2. Värm ugnen till 175˚. Mixa alla smulingredienser utom smör till små smulor i matberedare. Mixa ner smöret. Svirra runt några sekunder, tills det blir en finsmulig blandning.
  3. Bred ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugnen, cirka 8 minuter. Ta ut plåten och vänd runt smulorna med en stekspade. Fortsätt grädda tills smulorna är torra och har fått fin färg. Låt svalna på plåten.
  5. Tippa över frukten i en smord form. Baka i ugn tills den är mjuk och har fått lite färg. Strö över smulor vid servering.