Små läckra smulor som passar både till bakad frukt och rå.
Eventuella överblivna hasselnötssmulor sparar du i glasburk till andra köksäventyr. Allergi mot nötter? Välj melonkärnor i stället.
(4–6 portioner)
- 1 kg nektariner
- ¾ dl socker
- 1 tsk majsstärkelse
Smulor:
- 2 dl ljust muscovadosocker
- 2 dl hasselnötter
- 2 dl havregryn
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk mald kardemumma eller ingefära
- ½ tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 150 g smör, i bitar
Till servering: glass eller grädde, sommarörter
- Skär nektarinerna i klyftor. Vänd runt med socker och majsstärkelse i en skål. Låt stå.
- Värm ugnen till 175˚. Mixa alla smulingredienser utom smör till små smulor i matberedare. Mixa ner smöret. Svirra runt några sekunder, tills det blir en finsmulig blandning.
- Bred ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen, cirka 8 minuter. Ta ut plåten och vänd runt smulorna med en stekspade. Fortsätt grädda tills smulorna är torra och har fått fin färg. Låt svalna på plåten.
- Tippa över frukten i en smord form. Baka i ugn tills den är mjuk och har fått lite färg. Strö över smulor vid servering.