Bakade nektariner med nötsmulor
Bakade nektariner med hasselnötssmulor. Foto: Linus Meyer
På menyn sommarfrukt

Bakade nektariner med nötsmulor

Små läckra smulor som passar både till bakad frukt och rå.

Publicerad 5 juli 2018

Eventuella överblivna hasselnötssmulor sparar du i glasburk till andra köksäventyr. Allergi mot nötter? Välj melonkärnor i stället.

(4–6 portioner)

  • 1 kg nektariner
  • ¾ dl socker
  • 1 tsk majsstärkelse

Smulor:

  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 2 dl hasselnötter
  • 2 dl havregryn
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk mald kardemumma eller ingefära
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 150 g smör, i bitar

Till servering: glass eller grädde, sommarörter

  1. Skär nektarinerna i klyftor. Vänd runt med socker och majsstärkelse i en skål. Låt stå.
  2. Värm ugnen till 175˚. Mixa alla smulingredienser utom smör till små smulor i matberedare. Mixa ner smöret. Svirra runt några sekunder, tills det blir en finsmulig blandning.
  3. Bred ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugnen, cirka 8 minuter. Ta ut plåten och vänd runt smulorna med en stekspade. Fortsätt grädda tills smulorna är torra och har fått fin färg. Låt svalna på plåten.
  5. Tippa över frukten i en smord form. Baka i ugn tills den är mjuk och har fått lite färg. Strö över smulor vid servering.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här