Skinkstek med aprikoser, ingefära och rosmarin
Skinkstek med aprikoser, ingefära och rosmarin. Foto: Linus Meyer
På menyn sommarfrukt

Skinkstek med aprikoser, ingefära och rosmarin

Långkok på sommaren, javisst! En billig men lite svårlagad bit på grisen blir mör och smakrik.

Publicerad 5 juli 2018 Kommentera

Laga steken dagen innan och låt köttet dra i såsen, då blir köttet saftigare.

(4–6 portioner)

  • 1 (750 g) skinkstek
  • 2 stora gula lökar
  • 75 g smör + till stekning
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1 ½ msk miso eller 1 kapsel kycklingfond
  • 1 dl torr marsala eller vitt vin
  • 1 stor kvist rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 3 stora tomater, tärnade
  • 10 mogna aprikoser, tärnade
  • habanero hotsauce (t ex tabasco)

Till servering: quinoa eller färskpotatis, gröna bönor

Gör så här:

  1. Klappa in köttet med salt. Skala och skiva löken tunt, bryn den i 75 g smör i en tjockbottnad ugnstålig gryta, cirka 15 minuter. Tillsätt ingefära och stek ytterligare fem minuter. Klappa köttet torrt och bryn det runt om i en stekpanna i smör.
  2. Rör ner miso, vin, rosmarin, tomater och aprikoser i lökfräset.
  3. Lägg ner köttet och sätt på locket. Ställ in i kall ugn och sätt på 125 grader. Baka cirka 1 ½ timme.
  4. Låt svalna något, skiva köttet och lägg tillbaka i såsen. Smaka av med habanerosås. Låt såsen koka samman utan lock före servering, om det behövs.
Fråga om jobbet.
141
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här