Skinkstek med aprikoser, ingefära och rosmarin
Skinkstek med aprikoser, ingefära och rosmarin. Foto: Linus Meyer
På menyn sommarfrukt

Skinkstek med aprikoser, ingefära och rosmarin

Långkok på sommaren, javisst! En billig men lite svårlagad bit på grisen blir mör och smakrik.

Publicerad 5 juli 2018

Laga steken dagen innan och låt köttet dra i såsen, då blir köttet saftigare.

(4–6 portioner)

  • 1 (750 g) skinkstek
  • 2 stora gula lökar
  • 75 g smör + till stekning
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1 ½ msk miso eller 1 kapsel kycklingfond
  • 1 dl torr marsala eller vitt vin
  • 1 stor kvist rosmarin eller 1 tsk torkad
  • 3 stora tomater, tärnade
  • 10 mogna aprikoser, tärnade
  • habanero hotsauce (t ex tabasco)

Till servering: quinoa eller färskpotatis, gröna bönor

Gör så här:

  1. Klappa in köttet med salt. Skala och skiva löken tunt, bryn den i 75 g smör i en tjockbottnad ugnstålig gryta, cirka 15 minuter. Tillsätt ingefära och stek ytterligare fem minuter. Klappa köttet torrt och bryn det runt om i en stekpanna i smör.
  2. Rör ner miso, vin, rosmarin, tomater och aprikoser i lökfräset.
  3. Lägg ner köttet och sätt på locket. Ställ in i kall ugn och sätt på 125 grader. Baka cirka 1 ½ timme.
  4. Låt svalna något, skiva köttet och lägg tillbaka i såsen. Smaka av med habanerosås. Låt såsen koka samman utan lock före servering, om det behövs.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här