Långkok på sommaren, javisst! En billig men lite svårlagad bit på grisen blir mör och smakrik.
Laga steken dagen innan och låt köttet dra i såsen, då blir köttet saftigare.
(4–6 portioner)
- 1 (750 g) skinkstek
- 2 stora gula lökar
- 75 g smör + till stekning
- 2 msk finhackad ingefära
- 1 ½ msk miso eller 1 kapsel kycklingfond
- 1 dl torr marsala eller vitt vin
- 1 stor kvist rosmarin eller 1 tsk torkad
- 3 stora tomater, tärnade
- 10 mogna aprikoser, tärnade
- habanero hotsauce (t ex tabasco)
Till servering: quinoa eller färskpotatis, gröna bönor
Gör så här:
- Klappa in köttet med salt. Skala och skiva löken tunt, bryn den i 75 g smör i en tjockbottnad ugnstålig gryta, cirka 15 minuter. Tillsätt ingefära och stek ytterligare fem minuter. Klappa köttet torrt och bryn det runt om i en stekpanna i smör.
- Rör ner miso, vin, rosmarin, tomater och aprikoser i lökfräset.
- Lägg ner köttet och sätt på locket. Ställ in i kall ugn och sätt på 125 grader. Baka cirka 1 ½ timme.
- Låt svalna något, skiva köttet och lägg tillbaka i såsen. Smaka av med habanerosås. Låt såsen koka samman utan lock före servering, om det behövs.