Äppelkaka med plommon och kardemumma
Äppelkaka med katrinplommon och kardemumma. Foto: Linus Meyer
På menyn SKÖRDETID

Äppelkaka med plommon och kardemumma

Nästan som en äppelkladdkaka! Kakan blir bäst på äpplen som är snäppet under mogna.

Publicerad 28 september 2019

(10 bitar)

  • 200 g mjuka katrinplommon
  • 1 ½ dl äppeljuice
  • 1 –2 msk Cointreau eller annan citruslikör
  • ½ tsk salt
  • ¾ tsk kardemummafrön eller ½ tsk mald kardemumma
  • 2 medelstora (ca 250 g) hårda syrliga äpplen
  • 125 g smör
  • 2 stora ägg
  • 100 g muscovadosocker
  • 60 g (1 dl) grahamsmjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat

Till servering: vispad grädde eller fin glass

Gör så här:

  1. Blötlägg katrinplommonen i äppeljuice i 24 timmar. De ska vara riktigt mosiga.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en låg och vid kak- eller pajform, cirka 26 cm i diameter
  3. Mosa plommonen grovt med en gaffel eller mixerstav. Rör ner likör och salt. Mortla kardemumman fint och rör ner.
  4. Grovriv de oskalade äpplena på rivjärn, du behöver 2 ½ dl hårt packad äppelriv. Blanda med katrin­plommonkrämen.
  5. Vispa smör och muscovadosocker fluffigt, cirka 2 minuter med elvisp på medelhastighet. Klicka ner plommonblandningen, rör inte om. Knäck ner äggen.
  6. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver. Sikta blandningen ner i skålen.
  7. Vänd runt smeten med en slickepott tills den är hyfsat jämn, det gör inget om smeten ser sprucken ut.
  8. Grädda i cirka 30 minuter, tills kakan släppt lite i ­kanterna och är mörkbrun. Testa gärna med en sticka, den ska vara lite kladdig men inte smetig.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här