Äppelkaka med plommon och kardemumma
Äppelkaka med katrinplommon och kardemumma. Foto: Linus Meyer
På menyn SKÖRDETID

Äppelkaka med plommon och kardemumma

Nästan som en äppelkladdkaka! Kakan blir bäst på äpplen som är snäppet under mogna.

Publicerad 28 september 2019

(10 bitar)

  • 200 g mjuka katrinplommon
  • 1 ½ dl äppeljuice
  • 1 –2 msk Cointreau eller annan citruslikör
  • ½ tsk salt
  • ¾ tsk kardemummafrön eller ½ tsk mald kardemumma
  • 2 medelstora (ca 250 g) hårda syrliga äpplen
  • 125 g smör
  • 2 stora ägg
  • 100 g muscovadosocker
  • 60 g (1 dl) grahamsmjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat

Till servering: vispad grädde eller fin glass

Gör så här:

  1. Blötlägg katrinplommonen i äppeljuice i 24 timmar. De ska vara riktigt mosiga.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en låg och vid kak- eller pajform, cirka 26 cm i diameter
  3. Mosa plommonen grovt med en gaffel eller mixerstav. Rör ner likör och salt. Mortla kardemumman fint och rör ner.
  4. Grovriv de oskalade äpplena på rivjärn, du behöver 2 ½ dl hårt packad äppelriv. Blanda med katrin­plommonkrämen.
  5. Vispa smör och muscovadosocker fluffigt, cirka 2 minuter med elvisp på medelhastighet. Klicka ner plommonblandningen, rör inte om. Knäck ner äggen.
  6. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver. Sikta blandningen ner i skålen.
  7. Vänd runt smeten med en slickepott tills den är hyfsat jämn, det gör inget om smeten ser sprucken ut.
  8. Grädda i cirka 30 minuter, tills kakan släppt lite i ­kanterna och är mörkbrun. Testa gärna med en sticka, den ska vara lite kladdig men inte smetig.