Nästan som en äppelkladdkaka! Kakan blir bäst på äpplen som är snäppet under mogna.
(10 bitar)
- 200 g mjuka katrinplommon
- 1 ½ dl äppeljuice
- 1 –2 msk Cointreau eller annan citruslikör
- ½ tsk salt
- ¾ tsk kardemummafrön eller ½ tsk mald kardemumma
- 2 medelstora (ca 250 g) hårda syrliga äpplen
- 125 g smör
- 2 stora ägg
- 100 g muscovadosocker
- 60 g (1 dl) grahamsmjöl
- ½ tsk bakpulver
- ½ tsk bikarbonat
Till servering: vispad grädde eller fin glass
Gör så här:
- Blötlägg katrinplommonen i äppeljuice i 24 timmar. De ska vara riktigt mosiga.
- Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa en låg och vid kak- eller pajform, cirka 26 cm i diameter
- Mosa plommonen grovt med en gaffel eller mixerstav. Rör ner likör och salt. Mortla kardemumman fint och rör ner.
- Grovriv de oskalade äpplena på rivjärn, du behöver 2 ½ dl hårt packad äppelriv. Blanda med katrinplommonkrämen.
- Vispa smör och muscovadosocker fluffigt, cirka 2 minuter med elvisp på medelhastighet. Klicka ner plommonblandningen, rör inte om. Knäck ner äggen.
- Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver. Sikta blandningen ner i skålen.
- Vänd runt smeten med en slickepott tills den är hyfsat jämn, det gör inget om smeten ser sprucken ut.
- Grädda i cirka 30 minuter, tills kakan släppt lite i kanterna och är mörkbrun. Testa gärna med en sticka, den ska vara lite kladdig men inte smetig.