En härlig lammgryta som börjar med ett viktigt steg: förvällningen! Den gör grytan vackrare och mer smakrik, det blir löjligt stor skillnad. Tro oss, vi är latlagare och gör inget i onödan!
(8 portioner)
- 1 kg grytbitar av lammlägg, benfri vikt
- 1 liten lök
- 2 skivor ingefära, cirka 5 mm tjocka
- 2 lagerblad
- 2 skalade vitlöksklyftor, lätt krossade med mortel
- 2 krm mald gurkmeja
- 3 dl kokta små vita bönor eller konserverade sköljda
- 1 ½ dl finskuren dill och persilja
- ¼ – ½ citron, saft och finrivet skal
- 1 tsk socker
- 1 morot
- 3–5 msk Maizenaredning
Till servering: ugnsrostad potatis, sallad
Gör så här:
- Putsa fettet från grytbitarna och lägg dem i en stor kastrull. Slå på 4 l vatten. Koka upp, sjud två minuter. Häll av i durkslag, skölj köttet och diska grytan.
- Koka upp 1 ½ liter kallt vatten och ös ner köttet. Skär löken i 4 klyftor, skala och lägg ner med ingefära, lagerblad och krossad vitlök.
- Sjud sakta under lock med en rejäl glipa, 1 ½ –2 timmar. Fyll på vatten, köttet ska vara täckt. Smaka av med salt.
- Rör ner gurkmeja och bönor och sjud i 5 minuter. Hit kan du förbereda dagen innan.
- Skala moroten, skiva tunt och ös ner i den sjudande grytan. Rör ner redningen till lagom konsistens.
- Rör ner örterna och smaka av med citron och socker några minuter före servering.