Mild lammgryta med örter och citron
Mild lammgryta med örter och citron. Foto: Linus Meyer
På menyn SKÖRDETID

Mild lammgryta med örter och citron

En härlig lammgryta som börjar med ett viktigt steg: förvällningen! Den gör grytan vackrare och mer smakrik, det blir löjligt stor skillnad. Tro oss, vi är latlagare och gör inget i onödan!

Publicerad 28 september 2019 Kommentera

(8 portioner)

  • 1 kg grytbitar av lammlägg, benfri vikt
  • 1 liten lök
  • 2 skivor ingefära, cirka 5 mm tjocka
  • 2 lagerblad
  • 2 skalade vitlöksklyftor, lätt krossade med mortel
  • 2 krm mald gurkmeja
  • 3 dl kokta små vita bönor eller konserverade sköljda
  • 1 ½ dl finskuren dill och persilja
  • ¼ – ½ citron, saft och finrivet skal
  • 1 tsk socker
  • 1 morot
  • 3–5 msk Maizenaredning

Till servering: ugnsrostad potatis, sallad

Gör så här:

  1. Putsa fettet från grytbitarna och lägg dem i en stor kastrull. Slå på 4 l vatten. Koka upp, sjud två minuter. Häll av i durkslag, skölj köttet och diska grytan.
  2. Koka upp 1 ½ liter kallt vatten och ös ner köttet. Skär löken i 4 klyftor, skala och lägg ner med ingefära, lagerblad och krossad vitlök.
  3. Sjud sakta under lock med en rejäl glipa, 1 ½ –2 timmar. Fyll på vatten, köttet ska vara täckt. Smaka av med salt.
  4. Rör ner gurkmeja och bönor och sjud i 5 minuter. Hit kan du förbereda dagen innan.
  5. Skala moroten, skiva tunt och ös ner i den sjudande grytan. Rör ner redningen till lagom konsistens.
  6. Rör ner örterna och smaka av med citron och socker några minuter före servering.
Fråga om jobbet.
83
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här