Mild lammgryta med örter och citron
Mild lammgryta med örter och citron. Foto: Linus Meyer
På menyn SKÖRDETID

Mild lammgryta med örter och citron

En härlig lammgryta som börjar med ett viktigt steg: förvällningen! Den gör grytan vackrare och mer smakrik, det blir löjligt stor skillnad. Tro oss, vi är latlagare och gör inget i onödan!

Publicerad 28 september 2019

(8 portioner)

  • 1 kg grytbitar av lammlägg, benfri vikt
  • 1 liten lök
  • 2 skivor ingefära, cirka 5 mm tjocka
  • 2 lagerblad
  • 2 skalade vitlöksklyftor, lätt krossade med mortel
  • 2 krm mald gurkmeja
  • 3 dl kokta små vita bönor eller konserverade sköljda
  • 1 ½ dl finskuren dill och persilja
  • ¼ – ½ citron, saft och finrivet skal
  • 1 tsk socker
  • 1 morot
  • 3–5 msk Maizenaredning

Till servering: ugnsrostad potatis, sallad

Gör så här:

  1. Putsa fettet från grytbitarna och lägg dem i en stor kastrull. Slå på 4 l vatten. Koka upp, sjud två minuter. Häll av i durkslag, skölj köttet och diska grytan.
  2. Koka upp 1 ½ liter kallt vatten och ös ner köttet. Skär löken i 4 klyftor, skala och lägg ner med ingefära, lagerblad och krossad vitlök.
  3. Sjud sakta under lock med en rejäl glipa, 1 ½ –2 timmar. Fyll på vatten, köttet ska vara täckt. Smaka av med salt.
  4. Rör ner gurkmeja och bönor och sjud i 5 minuter. Hit kan du förbereda dagen innan.
  5. Skala moroten, skiva tunt och ös ner i den sjudande grytan. Rör ner redningen till lagom konsistens.
  6. Rör ner örterna och smaka av med citron och socker några minuter före servering.

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inkorg. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här