Nyheter REKRYTERING

”Ökat intresse för fjälljobb i flera år”

Intresset av att jobba i fjällen är stort och de lediga jobben tusentals. Det enda orosmolnet är brist på restaurangpersonal.

Publicerad 27 augusti 2021
”Ökat intresse för fjälljobb i flera år”
Skistar behöver anställa runt 2 200 personer inför vintersäsongen. Foto: Skistar

Vintersäsongen innebär tusentals arbetstillfällen i fjällvärlden. Bara i Sälen anställs årligen runt 900 personer på Skistar. Därutöver behövs runt 2 600 inom bland annat hotell och restaurang.

– Det har varit ett ökat intresse för fjälljobb i flera år. Det är kul att se att det håller i sig, säger Camilla Sundqvist, HR-chef på Skistar.

Inför förra årets säsong var det premiär för en digital rekryteringsprocess. Den fungerade bra och används även i år. Fler kan söka de utannonserade jobben och avhoppen är färre.

Det finns en viss oro för hur man ska bemanna upp.

Camilla Sundqvist, Skistar. Foto: Privat

– Jag tror att vi kommer att fortsätta rekrytera digitalt även efter pandemin. Vi har fått väldigt bra resultat i utvärderingarna, både av dem som erbjudits jobb och av dem som inte fått något.

I år behöver Skistar anställa runt 2 200 personer. Cirka sex av tio brukar vara återkommande säsongsjobbare.

Ett problem kan dock bli brist på utbildade kockar och serveringspersonal, anställda som är viktiga också för Skistar.

– Det diskuterar vi väldigt mycket inom besöksnäringen i stort. Semester är en stor del mat, så det finns en viss oro för hur man ska bemanna upp. Det finns tecken på att många skolat om sig under pandemin, säger Camilla Sundqvist.

En annan faktor att förhålla sig till är coronapandemin. Skulle smittan öka kan det bli fråga om restriktioner och smittskyddsåtgärder på fjälldestinationerna.

– Men i år känner vi tillförsikt på ett annat sätt. Allt som myndigheterna rekommenderar samhället att göra, det gör vi. Skillnaden i år är att vi har rutiner och erfarenheter från förra året. Så vi känner ingen oro.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här