Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nytt pensionsavtal för arbetare klart

Nu har LO och Svenskt Näringsliv enats om ett avtal som ska ge Sveriges arbetare högre pension. Men det är än så länge oklart hur avtalet påverkar Hotell- och restaurangfackets medlemmar.

Publicerad 4 maj 2007

Det nya pensionsavtalet som skrevs under i mitten av april är tänkt att jämna ut skillnaderna som länge funnits mellan privatanställda tjänstemän och arbetare. I dag betalar den största delen av LO-förbundens arbetsgivare in 3,5 procent på lönen i pensionspremie. Med det nya avtalet ökar inbetalningen successivt under fem år så att den slutar på 4,5 procent på lönen år 2012.

För den del av lönen som överstiger 28 700 kronor blir pensionspremien avsevärt mycket högre. Enligt det nya avtalet ska arbetsgivarna betala in motsvarande 30 procent av den överskjutande summan i pensionspremie år 2012.
Det är dock få av Hotell- och restaurangfackets medlemmar som tjänar så mycket.
– Vi har räknat på att det gäller för ungefär 1 000 personer, säger HRF:s andre ordförande Per Persson.

En annan stor förändring är att intjäningsåldern, det vill säga den ålder då man börjar tjäna in pension, höjs från 21 till 25 år. För Hotell- och restaurangfacket är det en klar försämring eftersom förbundet har många unga medlemmar.
– Det är många som missar fyra år av intjänad pension om det blir så, säger Per Persson.

Det är nu upp till varje LO-förbund och medlemsorganisation i Svenskt Näringsliv att ansluta sig till avtalet. Hur det blir för Hotell- och restaurangfackets del är ännu inte klart.
– För HRF:s del är pensionsfrågan en del i den pågående avtalsförhandlingen. De förändringar som kan bli för våra medlemmar är inbakat i vårt bud till arbetsgivarna, så vi får se hur det blir när allt är klart, säger Per Persson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.