Nu är avtalet mellan Livsmedelsföretagen och Hotell- och restaurangfacket klart. Lönerna höjs med lika mycket som i det kollektivavtal som tidigare slutits mellan HRF och arbetsgivarna SHR.
Avtalet mellan Livsmedelsföretagen och Hotell- och restaurangfacket är klart. Närmare 2000 medlemmar berörs av det nya avtalet. De arbetar främst som serveringspersonal på större konditorier.
Det nya avtalet gäller för tiden den 1 maj 2007 till den 30 april 2010. En heltidsanställd får månadslönen höjd med 850 kronor per månad under första året, med 825 kronor under andra året och med 800 kronor under avtalsperiodens sista år.
För anställda under 18 år är höjningarna hälften så stora. 425 kronor första året, 413 kronor under andra året och 400 kronor det sista året.
– Det finns ingen pott i detta avtal och medlemmarna är garanterade den höjning som vi nu kommit överens om. Jag känner mig nöjd med avtalet, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets tredje ordförande.
Ob-tillägget höjs från 16:50 till 18:75 kronor i timmen från och med den 1 maj nästa år. Samtidigt höjs natt-ob från 33 kronor till 37:50 kronor, alltså nästan med det dubbla jämfört med det vanliga ob-tillägget.
Semesterlönegarantin är i dag 1 065 kronor per semesterdag och höjs nästa år till 1 115 kronor. År 2009 höjs semesterlönegarantin till 1 165 kronor och år 2010 till 1 210 kronor per semesterdag.
Parterna följer också den överenskommelse om avtalspension som Svensk Näringsliv och LO kom överens om.
Lönehöjningar i det nya avtalet
? 1 maj 2007 höjs lönen med 850 kronor i månaden, 4:91 kronor i timmen.
? 1 maj 2008 höjs lönen med 825 kronor i månaden, 4:77 kronor i timmen.
? 1 maj 2009 höjs lönen med 800 kronor i månaden, 4:62 kronor i timmen.
Läs mer:
Fler artiklar om avtalsrörelsen här >>
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.